Највећи сајам видео-игара „Гејмском“ први пут без сајамских хала

Ове године највећи сајам видео-игара на свету одржава се виртуелно. Представља се низ нових игара па и две конкурентске конзоле. Укључивање у сајамске догађаје путем интернета је бесплатно и свима доступно.

Забрана масовних приредби тешко је погодила сајамску браншу у Немачкој. Но, ако један чувени сајам има начина да колико-толико задржи сјај у доба короне, онда је то највећи сајам видео-игара на свету „Гејмском“ (Gamescom) који се иначе одржава у Келну.

Почео је у четвртак и трајаће до недеље, али – виртуелно.

То је обрадовало многе гејмере – већ прве вечери их је више од 800.000 било укључено у сајамске догађаје путем интернета. 

„Улаз“ је бесплатан, не мора да се путује до Келна нити трага за смештајем чије цене у милионској метрополи на Рајни у ово доба године обично експлодирају.

Већ су синоћ представљени апдејти за 38 популарних видео-игара попут Age of Empires 3: Definitive Edition, Call of Duty: Black Ops - Cold War, Fall Guys - Season 2 или World of Warcraft: Shadowlands.

На програму ће, осим турнира у е-спортовима, бити и демо-верзије игара које још нису на тржишту. Само треба отићи на платформу Gamescom Now и укључити се.

Званични партнер сајма, платформа Steam, ових дана бесплатно нуди низ демо-верзија које могу да се испробају од своје куће. 

И иначе је један од главних разлога за одлазак на сајам тај да се испробају игрице које још нису на тржишту. 

А код куће вам барем нико не дише за вратом, нестрпљив да и сам узме џојстик у руке.

Чекају нас хибридни сајмови?

Феликс Фалк, пословођа удружења „Гејм“ које окупља произвођаче видео-игара у Немачкој, раније се жалио да немачки сајмови, иако велики и добро посећени, више личе на „средњовековну пијацу“ што се дигитализације тиче.

Сада Фалк за лист Ханделсблат каже да је овогодишњи „Гејмском“ велики тест за будућност у којој би слични сајмови могли да буду хибрид виртуелних и живих сусрета. 

„Доживљај и сусрет на лицу места остају веома важни, без обзира то колико је догађај дигиталан“, додаје Фалк.

За потребе сајма је у Берлину подигнуто више студија у којима су припремане емисије и одакле укључења иду уживо.

Шта је најбоље испратити до краја сајма? 

Феликс Фалк не жели да даје препоруке о овој или оној игрици, ипак га функција обавезује на неутралност. Али каже: „Уместо да следите масу кроз сајамске хале, сада мора да се следи маса на мрежи“.

Игра се више него икад

Коронавирус и мере изолације су иначе погодавали гејмерској бранши – никада се није играло толико као данас. 

„Управо су велики издавачи игрица објавили најбоље кварталне билансе у историји - потражња је напросто превазишла сва очекивања“, каже Петра Фрелих из магазина Games Wirtschaft.

Једна од главних тема „Гејмскома“ биће дивови ове бранше „Сони“ и „Мајкрософт“ и њихове нове конзоле које би у новембру требало да буду у продавницама – Плејстејшн 5 и Икс-бокс серије Икс

Ако се ситуација око пандемије битно не промени, нема сумње да ће ове конзоле бити један од омиљених поклона за божићне и новогодишње празнике.

Но, једно од питања за будућност је колико сајмови који се одржавају дигитално могу да буду исплативи? 

Карте се и тако могу продавати – можда не по истој високој цени – али неће додатно зарадити градска привреда, од хотелијера до продаваца кобасица.

Нема сумње да ће „Гејмском“, уколико то до следећег августа буде могуће, покушати да се врати својој величини у Келну. 

Ту је, наиме, прошле године на простору који одговара површини 70 фудбалских терена за четири дана било преко 370.000 посетилаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару