Мерцедес забрањују у Немачкој због спора са Нокијом

Финска компанија „Нокиа“ победила је у патентном спору с немачким „Дајмлером“. Због тога, „Мерцедесу“ прети забрана да продаје аутомобиле у Немачкој. Окружни суд у Манхајму 18. августа је пресудио у корист Финаца, у вези са коришћењем телекомуникационих технологија од стране финске фирме у аутомобилима „Мерцедес-Бенц“, „Дајмлер“ се не слаже с одлуком суда и планира жалбу, али судска одлука потенцијално омогућава „Нокији“ да забрани „Мерцедесу“ да продаје аутомобиле у Немачкој.

За то би Финци требало да покрену посебан поступак и осигурају средства у износу од седам милијарди евра. Износ би се користио за плаћање одштете, у случају успешне жалбе „Дајмлера“.

Ова тужба је само део шире приче о несугласицама између фирми које се баве информационом технологијом и аутомобилском индустријом, око коришћења технологија у навигацијским саставима.

„Ако једном купите патент не можете га стално и наново после сваке надградње поново куповати зато сматрамо да Нокиа нема право да нас уцењује. Не верујем да ће она обуставити продају наше марке у Немачкој“, каже Олегус Калеа из „Мерцедеса“.

Европски произвођачи аутомобила све више зависе од мобилних телекомуникационих састава који омогућавају електронску повезаност у возилима. Ројтерс извештава да „Нокиа“ само од лиценци зарађује 1,4 милијарде евра годишње, тако да је ово питање кључно за финску фирму.

„Ићи ћемо до краја нису времена да било коме било шта опраштамо не нарочито профит који је остварен нашом интелектуалном својином“, наводи Раеф Нури из компаније „Нокиа“.

Према писању Блумберга, немачки регулатор за конкуренцију „Бундескартеламт“ је хтео да судије у Манхајму прво потраже савет од Европског суда правде, пре него донесу одлуку, међутим, они су тај захтев одбили.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару