„Гугл“ планира да уложи 10 милијарди долара у Индији

Компанија "Гугл" саопштила је да наредних година планира да уложи 10 милијарди долара у Индији, пренели су „Vol Strit Žurnal“ i „Fajnenšel tajms“."

Компанија „Гугл" намерава да ојача своје везе са Индијом кроз улагања како би имао користи од дигиталне еволуције која се дешава у тој земљи и доказао да она не би требало да се затвори протекционистичким политикама, Vol Strit Žurnal.

Индија је можда једно од последњих великих неискоришћених дигиталних тржишта будући да половина од 1,3 милијарде становника тек треба да се повежу на мрежу.

Очекује се да ће ова земља наредних година забележити највећи пораст нових интернет корисника, наводи лист.

"Гугл" је саопштио да је основао фонд да би у наредних пет до седам година уложио новац у куповину акција, партнерства и инфраструктуру.

„Ово је одраз нашег поверења у будућност Индије и њену дигиталну економију," изјавио је Сундар Пичај, извршни директор „Гугла" и „Алфабета".

„Куцнуо је час за Индију," изјавио је индијски министар комуникација, електронике и информационих технологија Рави Шанкар Прасад на Гугловом онлајн догађају.

Гуглово обећање долази три месеца након што је његов ривал „Фејсбук" уложио 5,7 милијарди долара у „Džijo Platforms" најбрже растућу индијску телекомуникациону компанију која нуди читав низ дигиталних услуга.

„Гугл" је своје обећање о улагању назвао „Фонд за дигитализацију Индије" и навео да ће оно обухватити обезбеђивање приуштивог приступа интернету, развој нових производа који ће бити прилагођени потребама индијског тржишта и убрзавање дигиталне трансформације, као и области здравства, образовања и пољопривреде.

Индија, са својих 1,3 милијарди становника, представља једну од највећих прилика за технолошке компаније на целом свету након што су претходних година стотине милиона Индијаца почеле да користе паметне телефоне и интернет.

Апликација Гугл плеј, забележила је нагли раст од када је постала доступна у Индији 2017. године.

Појачано интересовање за Индију од стране "Гугла" и осталих америчких инвеститора дешава се у тренутку када тензија на граници између Индије и Кине затвара проходност за инвеститоре из Кине, други велики извор страног капитала.

Оштра ескалација тензија након смртоносног обрачуна на граници у Хималајима прошлог месеца навела је индијске власти да забране 59 кинеских апликација, а међу њима и ТикТок.

Приступ Индији, сада другом највећем тржишту мобилних услуга на свету, је посебно важан "Гуглу" будући да је Кина за њега затворена и да ће се суочити са све већим потешкоћама да настави да послује у Хонгконгу након ступања на снагу новог закона о безбедности.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару