"Вајбер": Поштујемо слободу изражавања, али постоје границе...

"Вајбер" поштује слободу изражавања, али постоје и неке границе, када је реторика која се користи претерано насилна, вређа и повређује људе, каже у ексклузивном интервјуу за "Танјуг" генерални директор компаније "Ракутен Вајбер" на глобалном нивоу, Ђамел Агауа, објашњавајући разлоге прекида пословних односа са "Фејсбуком".

Компанија "Ракутен Вајбер", у чијој је надлежности једна од водећих апликација за размену порука и бесплатну комуникацију на свету, објавила је пре око три недеље да прекида све пословне односе са "Фејсбуком".  

Упитан шта је довело до тога, Ђамел каже да су достигли тачку после које политика и вредности "Фејсбука" више нису биле компатибилне са политиком и вредностима "Вајбера".

"Разлог лежи у чињеници да је генерални директор и оснивач`Фејсбука`пре неколико месеци изјавио да `Фејсбук` није тај који треба да процењује шта је истина и да било какав јавни говор, чак и насилне а понекад и расистичке природе, може бити објављиван на `Фејсбуку` - али да га `Фејсбук` неће модерирати", навео је Ђамел, у првом интервјуу који је дао неком медију у Србији и региону.

Све је почело, објашњава челник Вајбера, са догађајима у САД, у вези са убиствима Афроамериканаца, када су бројне расправе и јавни ставови објављени на "Фејсбуку".

"Неки од њих су били екстремно насилнички интонирани, а неки чак и јасно расистички, док су истовремено остале друштвене мреже одлучиле да модерирају или чак блокирају садржај те врсте", каже Ђамел. 

"Фејсбук" има, додаје, другачију политику, пошто они сматрају да свако има слободу да било шта напише на њиховој платформи, док по "Вајберу" то никако не може да буде циљ савременог друштва.

"Због тога смо одлучили да прекинемо све пословне везе са том компанијом, будући да је наша визија Виберове друштвене одговорности и значаја, у суштини, да блокирамо садржај који може бити претерано насилнички настројен или расистички интониран, јер то повређује људе", каже Ђамел.

"Разумемо концепт слободе изражавања и настојимо да поштујемо тај принцип, али постоје и неке границе, а то је када је реторика која се користи претерано насилна, вређа и повређује друге људе", истиче Ђамел. 

"Вајбер" је, како наводи, веома разнолика компанија у којој су ангажовани људи свих боја коже и вероисповести и они су, каже, били повређени тим садржајем.

Мислим да је то још више био случај са нашим корисницима, додаје саговорник Танјуга и истиче да су тако дошли до тачке после које више нису могли да одржавају било какав пословни однос са "Фејсбуком", због чега је и донета одлука о прекиду сарадње, пре око три недеље. 

На питање које је кораке предузео "Вајбер" и шта би конкретно могле бити могуће последице по "Вајбер" и његове кориснике, каже да постоје три последице те одлуке.

Прва је уклањање апликације Фејсбук конект из Вајбера, што значи да корисници који су раније користили своје корисничко име и лозинку за пријављивање на Фејсбук како би се улоговали на Вајбер то више не могу да чине.

Најновије верзије Вајбера за оперативне системе Андроид и iOS сада не садрже Фејсбук конект, јер је он уклоњен, што за пет до 10 одсто Вajберових корисника представља одређено умањење погодности у раду.

На пример, фотографије са Фејсбука више неће моћи да се аутоматски пренесу на Вajбер, а у случају да корисници желе да додају електронске адресе на свој Вибер налог, оне не могу бити пренете са Фејсбука.

То је функција коју смо одлучили да уклонимо, додао је Ђамел.

"Такође смо одлучили да на неодређено време обуставимо све издатке за оглашавање на Фејсбук платформи, а трећа последица се тиче Гифи платформе, платформе ГИФ формата коју је Фејсбук преузео пре неколико месеци. Одлучили смо да уклонимо и Гифи као платформу за ГИФ садржаје намењене корисницима Вајбера и заменимо је решењима других партнера", истиче Ђамел.

У том смислу, "Вајбер" већ одавно сарађује са компанијом "Тенор" из групације "Гугл", као и са локалним партнерима у различитим земљама да би корисницима обезбедио ГИФ садржаје које могу користити током четовања.

Улагање у унапређење апликације 

Упитан шта може бити потенцијална корист од такве одлуке "Вајбера", Ђамел каже: "Искрено, једна од реакција које смо регистровали је да је мања група наших корисника, макар се ту радило о само пет до 10 одсто њих, имала обичај да користи опцију Фејсбук конект. Свесни смо чињенице да тиме што смо уклонили ту функцију умањујемо погодност у раду за те кориснике, што нам у одређеном смислу налаже да унапредимо своју апликацију и учинимо је оперативнијом". 

Обратићемо пажњу и на друге аспекте платформе и наставити да улажемо у погодности за рад наших кориснка како бисмо обезбедили њихово задовољство при коришћењу Вајбера, поручио је Ђамел.

У вези ситуације са ГИФ форматима, редуковали смо извор ГИФ датотека и сада га можемо заменити другим партнерима, рекао је он и додао да то, ипак, није одлука коју би донели да нису били принуђени на то.

"Јасна корист за `Вајбер` се одсликава у нашој одлуци да немамо никакав пословни однос са компанијом која има веома другачију политику и вредности, што је у складу са нашим принципима. Поносимо се својом политиком и вредностима и стало нам је до тога шта наши запослени и корисници мисле о њима", нагласио је генерални директор "Вајбера".

Такође, истиче да немају ништа против корисника Фејсбука и да је оно што представља проблем политика "Фејсбука".

"Заправо, ми немамо никакве несугласице ни са запосленима `Фејсбука`, већ са јавно израженим ставовима челника `Фејсбука` који су потпуно некомпатибилни са `Вајберовом` политиком и то је једини разлог за нашу одлуку", закључио је Ђамел.

среда, 07. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару