Једина Теслина преостала лабораторија спасена од рушења пре седам година

Теслин научни центар Ворденклиф низом виртуелних програма обележава седам година од када је та једина преостала Теслина лабораторија спасена од рушења завхаљући донацијама људи из 108 земаља.

Поводом обележавања седме годишњице овог значајног датума директор Теслиног научног центра, Марк Алеси, је изразио задовољство постигнутим на путу да Ворденклиф постане глобални научни центар достојан тог великог научника и визионара.

„Почетком године почела је озбиљна реконструкција Теслине лабораторије, а у последњих нешто више од месец дана ТНЦВ је покренуо потпуно нови виртуелни научни центар и низ мрежних програма доступних људима свих старосних група, а један од њих открива и највеће мистерије Тесине лабораторије“, наводи Алеси у изјави датој Танјугу и подсећа да је Тесла лабораторију на Лонг Ајленду почео да гради пре скоро 120 година.

Од куповине Ворденклифа 2013, године ТНЦВ се, каже, удружио с поштоваоцима Теслиног дела како би напредовали у изградњи глобалног научног центра достојног Тесле.

„Прикупљамо средства, подижемо свест, радимо на плановима, прибављању дозвола за рехабилитацију и отварању лабораторија, сарађујемо са стручњацима, наставницима и иноваторима, развијамо планове и програме потребне за покретање центра“, додаје Алеси.

Према његовим речима, годишњи извештај за 2019. годину показује да је број посетилаца порастао три пута, да се број чланова и волонтера удвостручио, а број посета сајту је и до 10.000 месечно.

„Ово је тешко време и жеља нам је била да свим поштоваоцима Теслиог дела понудимо бесплатне виртуелне програме који надахњују и образују“, наглашава Алеси и подсећа да је током 2012. године 33.000 људи учествовало у спасвању Теслине лабораторије захваљујући акцији коју је подржао стрип цртач Метју Инман па је за само неколико недеља скупљено 1,4 миилона долара.

„Свет је спасио Ворденклиф и желимо да му се одужимо у истом духу хуманости и иновација, а пример за то нам је дао управо Никола Тесла“, напомиње Алеси.

Теслин научни центар Ворденклиф ће током наредна три дана понудити богат онлајн програм, а један од њих ће научити децу да у кућним условима од онога што имају направе ракете.

Такође, планирно је и емитовање филма о Тесли који је направио Јосеф Сикорски у коме између осталог говори и Теслин последњи, сад већ покојни, најближи рођак Вилиам Тербо.

Филм обухвата историју Ворденклифа од 1901. године када је Тесла почео да гради своју чувену лабораторију и постројење за бежичну комуникацију и бежични пренос енергије до данас.

Захваљујићи донацијама 2. маја 2013. годне коначно је откупљено 6,5 хектара земљишта на Лонг Ајленду, удаљеном стотинак километара од Њујорка.

Kако је истиче Алеси, ови пандемијски дани прилика су да се самоизолација искористи на најбољи начин, управо као што је то и Тесла учино 1874. за време епидемије колере од које је умало стадо.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи