Чудни објекти на небу протеклих дана – не, нису ванземаљци

Протеклих неколико дана људи су широм интернета постављали фотографије чудних објеката на небу, док су астрономи-аматери били љути што им неко квари планове посматрања неба. Испоставило се да нису дошли „мали зелени“ да нас посматрају већ да је у питању нешто друго.

Технолошки предузетник Илон Маск постао је контроверзна фигура протеклих година, а претходних неколико дана његов пројекат „Старлинк“ збунио је многе људе који су на небу виђали чудне светлеће објекте, па су се јавиле бројне теорије.

Од теорија о ванземаљцима до оних о тајним пројектима шпијунирања и надгледања кружиле су интернетом. Објашњење је много једноставније.

Стотине сателита у власништву Маскове компаније „Спејс-екс“ лансирано је 18. марта у оквиру „Старлинка“, пројекта који за циљ има повећање интернет покривености планете.

Ирски комичар и астроном-аматер Дара Обрајан био је један од оних којима је амерички милијардер помутио планове посматрања неба.

„Да, управо сам их и ја приметио. То је сателитска мрежа Старлинк, а Илон Маск жели да постави још 1.000 њих горе“, написао је Обрајан одговарајући на другом посматрачу на реченицу: „Пропаде ноћно небо.“

Роберт Маси из британског Краљевског астрономског друштва каже да видљивост сателита зависи од позиције.

„Постоји много варијабли“, каже Маси, додајући да су „Старлинкови“ сателити тренутно видљивији него што ће бити у будућности јер су лансирани недавно.

Маск планира да у оквиру читавог пројекта лансира 40.000 сателита који треба да покрију Земљу јефтином и брзом интернет везом. Циљ је да се стигне до милиона људи широм света без интернет приступа и такмичи са земаљским провајдерима.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи