Биогориво будућности – пун резервоар алги

За испитивање горива из морских алги, које научници називају биогоривом треће генерације, користи се обичан аутомобил.

Показало се да алге могу да буду одржива алтернатива фосилним горивима, јер алге током раста извлаче угљен-диоксид из атмосфере. Десет одсто резервоара тест-аутомобила пуни се морским горивом, остатак бензином.

„Меримо уљен-моноксид, угљен-диоксид и нитроген-оксид. Емисије које смо добили од горива из морских алги су на потпуно истом нивоу као и оно што добијамо из горива са пумпе“, наводи механички инжењер Стен Франдсен.

Истраживачи планирају да повећају део морског горива, уверени да ће човечанство у наредним годинама морати да пређе на биогорива. Морска алга је одржива. Расте свуда, потребно јој је само сунце и море, које покрива две трећине наше планете.

За њено узгајање није потребно обрадиво земљиште, ђубриво ни слатка вода.

Ипак, својеврстан изазов европског истраживачког пројекта је како произвести ново гориво у индустријским размерама.

„Када смо пре неколико година започели с пројектом, радили смо с квадратним метрима. Данас радимо хектаре, а у скоријој будућности идемо на квадратне километре. Данас је цена биогорива на бази морских алги превисока, вероватно сто пута скупља од обичног горива. Али, ускоро, цене ће пасти, и постаћемо конкурентни традиционалним горивима“, истиче хемијски координатор пројекта, Берт Гроенендал.

Научници процењују да ће технологија буде профитабилна у врло великом обиму за око 25 година.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи