Нова хибридна „Камазова“ друмска крстарица неће да упали ако је возач пијан

Руски произвођач камиона „Камаз“ открио је нови футуристички камион за који се очекује да ће се појавити на путевима за пет година. Компанија тврди да ново возило на хибридни погон нуди возачима изузетан комфор са пространом кабином и вештачком интелигенцијом која ће појачати њихову безбедност.

„Камаз-54901 континент“ тежак је 30 тона, а покреће га хибридни погон – дизел агрегат потпомогнут електричним. Такво решење га чини 17 одсто ефикаснијим од претходних модела који ишли искључиво на дизел. Потрошња горива је, наводно, 25 литара на 100 километара.

Пространа кабина осмишљена је тако да обезбеди максималан комфор за возача током дугачких путовања. Опремљена је фрижидером, микроталасном пећницом, шпоретом и умиваоником.

Ту је и одвојена преграда за документа и папире, сеф и 90 центиметара широк кревет на расклапање. Електроника у кабини се делимично напаја соларним панелима на крову возила.

Оно на шта су у „Камазу“ посебно поносни јесте хајтек кабински садржаји, почевши од контролне табле са екраном осетљивим на додир дијагонале 39 центиметара.

Један таблет смештен је у волан, док су још два екрана постављена са стране кабине и повезана су са камерама које мењају ретровизоре.

Посебно је занимљива имплементација технологије вештачке интелигенције, која спречава возача, уколико је у алкохолисаном или стању умора, упали камион.

„Континентов“ мотор неће упалити уколико возач не прође алко-тест. Осим тога, камионџију током вожње стално прате две камере, које процењују физичко стање на основу позиције главе, фреквенције трептања и других параметара.

Систем вештачке интелигенције „друмски пилот“ постављен је као главни помоћник возачу у новом камиону – може и да изненадно закочи, прелази из траке у траку, аутоматско скреће, а поседује у прилагођавајућу контролу друмског крстарења, препознавање светала на семафору...

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 16. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи