Дигитални маркетинг доноси нове професије

Паралелно са развојем технологија и интернета развијао се и дигитални маркетинг, који свуда у свету, па и код нас бележи двоцифрени раст. И поред тога што многи желе да својим брендом оставе печат у дигиталном свету, телевизија и даље има примат када је оглашавање у питању.

С обзиром на то да између 70 и 80 одсто људи има интернет, већина користи друштвене мреже, а више од две трећине њих купује онлајн, па није ни чудно што дигитални маркетинг бележи експанзију.

Истраживање "Social Media Today" показује просечни годишњи раст оглашавања на интернету од четири одсто, а на друштвеним мрежама чак 25 одсто.

Предвиђају да ће чак 49 одсто огласне индустрије до 2021. радити у онлајн сектору. Иако за Србију нема званичних података, на тржишту се осећа раст оглашавања.

„Дигитални маркетинг је све актуелнија тема у Србији, иако није нова, добија на значају јер говоримо о дигитализацији. Дигитални маркетинг је сегмент маркетинга, не постоји као засебан. Он је последица нових технологија и последица интернета, он доноси нове професије, као што је комјунити менаџер, виртуелни асистент, аналитичар дигиталних медија“, истакла је Наташа Павловић Бујас из Блумен групе. 

Када је оглашавање у питању, телевизија и даље има примат, како у Србији, тако и у земљама југоисточне Европе. У Србији чак достиже 60 одсто укупних огласних буџета.

Радикалне процене да ће дигитални маркетинг освојити тржиште науштрб класичних медија нису се обистиниле, јер су у огласној индустрији сви облици оглашавања нашли своје место.

Та област маркетинга је врло динамична, тако да у будућности можемо очекивати нове комуникационе канале и професије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи