Како преживети на дигиталном бојном пољу

Док појединци и компаније брину о томе како да заштите своје дигиталне ресурсе од различитих хакерских напада, који се непрестано иновирају, државе и међународна заједница брину како да се успостави и одржи мир на дигиталном бојном пољу. Од сајбер претњи нико није заштићен и са њима појединац или држава не могу сами да се изборе. Једини начин да се „преживи“ је имати службе са квалитетним кадром који ће знати да се избори са нападима у сајбер простору.

На дигиталном бојном пољу у свету разне се битке бију и веома је важно да се сви обавесте о томе како да остану безбедни у време сајбер разова и опасностима које прете, истакао је, гостујући у Јутарњем програму, Жарко Кецић, руководилац Сектора ИКТ сервиса, Регистра националног интернет домена Србије.

Према неким оценама хакери нису више војници далеке будућности, а сукоби у сајбер простору већ су постали доминантан вид ратовања.

„Имамо конвенционално ратовање пушкама, тенковима, бомбама, авионима. Али свакодневно се одигравају различите битке и различити напади иза којих стоје и владе многих држава“, наводи Кецић.

Изузетно је тешко знати које су силе највеће кад је у питању војевање овог типа.

„Имамо много примера где се Русија оптужује за напад на Сједињене Државе и за умешаност у председничке изборе. У последњих годину и по дана многе агенције оптужују Владу Ирана да врши нападе, пре свега, на владине институције блискоисточних земаља, затим на неке инфраструктурне системе у САД и Европи“, каже Кецић.

Истичући да иако нема доказа за то, Кецић наводи да начини на који се ти напади извршавају и колико софистициране технологије се користи указују на то да то нису најобичнији хакери или група која жели да покаже своју политичку или религиозну идеју.

Са сајбер претњама нико не може сам да се избори

И Србија је, вероватно, на удару. „На сву срећу, није било озбиљнијих последица. Панелом Дигитално бојно поље и желимо да скренемо пажњу на то да би држава и државне институције морале брже да раде. Требало би да градимо људе. Све државе имају проблема око квалитетног кадра, сарадња са државама региона, па и целог света мора да буде много тешња и да се заједно ради на развоју кадра“, указао је Кецић.

Према његовим речима, када су сајбер претње у питању, нико не може да стоји самостално: „Размена информација и комуникација са различитим ентитетима – ако сазнате одакле тај напад долази, морате да комуницирате са оним ко контролише ту инфраструктуру. То је најчешће могуће, понекад је то скривена инфраструктура, знамо за Дарк нет и за многе сервисе који се налазе у том скривеном делу интернета, али у већини случајева може да се комуницира и да се контролише да ти напади буду ублажени“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
22° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи