Београд добија мрежу „паметних клупа“

Након Лондона, Београд ће бити први град који ће добити мрежу „паметних клупа“ које ће грађанима и гостима српске престонице боравак на градским улицама учинити комфорнијим, објављено је на сајту Градске управе.

Реч је о клупама које користе соларну енергију и омогућавају грађанима и туристима да допуне батерије на мобилним уређајима и користе бесплатан интернет, али и да, уз предах на клупи, добију податке о температури, влажности ваздуха и нивоу буке.

Те клупе су, иначе, већ постављене на неколико локација у граду, међу којима је и Трг републике.

Нове технологије су саставни део наших живота и град у којем живимо требало би да прати њихов развој и пружа одржива решења како би постао боље место за живот и, пре свега, олакшао људима обављање дневних обавеза, наводи се и истиче да су „паметне клупе“ само један корак у том правцу.

Како се додаје, очекује се да Београд у будућности има читаву мрежу „паметних клупа“ у различитим деловима града које ће чинити јединствену инфраструктуру за увид у податаке о животној средини, лакше повезивање путем модерних технологија и угоднији боравак на јавним површинама.

Одрживи извори енергије нису само тренд, већ потреба великих урбаних средина, а соларна енергија којом се напајају „паметне клупе“ идеално су решење јер не захтева одржавање и потпуно је бесплатна.

Пре три године, Лондон је препознао ове вредности и у сарадњи са српском старт-ап компанијом "Strawberry energy" лансирао мрежу од 40 клупа које до сада имају више од пола милиона корисника, пише на сајту Градске управе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи