„Самсунг“ забележио рекордни квартални профит

Јужнокорејски електронски џин „Самсунг електроникс“ саопштио је да је остварио рекордни тромесечни профит, после тешке године у којој је доживео фијаско са телефоном „галакси ноут 7“ и хапшењем потпредседника компаније.

Компанија као образложење за добре показатеље наводи успех њеног новог телефона „галакси С8“, и јаку тражњу за меморијске чипове чији је она водећи светски поизвођач.

„Самсунг“ је навео да је добит у другом кварталу порасла 72,9 одсто на годишњем нивоу на 14.070 милијарди вона (12,6 милијарди долара), што би могло да значи да је компанија прескочила свог конкурента „Епл“. Аналитичари очекују да ће „Епл“ објавити 1. априла добит од 10,6 милијарди долара.

Нето добит „Самсунга“ скочила је 88,9 одсто у другом кварталу на 11.050 милијарди вона (9,92 милијарди долара) што је најјачи квартални показатељ у пет година, наводи се у саопштењу компаније.

Обрт компаније је порастао 19,7 одсто на 61.000 милијарди вона.

„Самсунг је тренутно испред својих ривала, али добит 'Епла' јако мало варира док добит Самсунга много више варира са ценом меморијских чипова“, рекао је Грег Ро, аналитичар из фирме „ХМС Инвестмент Секјуритис“.

Самсунг излази из једног од најгорих периода у својој историји. Прво је имао огромни комерцијални фијаско са телефоном „галакси ноут 7“, када је фирма морала да повуче милионе апарата због ризика од експлодирања батерија.

„Самсунг електроникс“ је затим био захваћен корупционашким скандалом који је довео до смењивања председнице земље Парк Геун-Хје. Потпредседник компаније Ли Даж-Јонг, наследник породичне империје, тренутно је на суду јер се „Самсунг“ показао најиздашнијим према сумњивој фондацији коју је контролисала пријатељица смењене председнице.

„Самсунг“ је број један светски произвођач паметних телефона и меморијских картица, са којима снабдева друге групе, укључујући и „Епл“ са меморијским чиповима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи