„Интел“ купује израелски „Мобилај“ за 14 милијарди долара

Технолошка компанија „Интел“ ће за 14 милијарди долара купити израелски „Мобилај“, који развија технологију која омогућава компјутерима да препознају физичко окружење, што се може користити код аутомобила којима управља компјутер.

„Интел“ купује израелски „Мобилај“ за 14 милијарди долара „Интел“ купује израелски „Мобилај“ за 14 милијарди долара

Две компаније ће образовати заједничку компанију за самонаводеће аутомобиле, са седиштем у Израелу.

„Интел“ ће платити 63,54 долара по акцији „Мобилаја“, што је 34 одсто више од његове цене по затварању берзе у петак.

Израелска компанија развија технологију која омогућава компјутерима да опажају своје физичко окружење, а „Мобилај“ је радио и на томе да се та технологија искористи на путевима. Ова фирма се прошле године удружила с компанијом „Делфи отомотив“ (Delphi Automotive) ради развијања основних елемената самонавођених аутомобила.

Све више великих компанија почиње озбиљно да ради на развијању технологије за ту врсту аутомобила.

Компанија за превоз „Убер“ и ауто-компанија „Волво“ прошле године су потписали уговор вредан 300 милиона долара. По одредбама тог уговора, шведска компанија би требало да „Уберу“ обезбеди возила за испитивање аутономне вожње. „Џенерал моторс“ је потписао уговор од 500 милиона долара с „Уберовим“ ривалом „Лифтом“ (Lyft) за развијање аутономних таксија.

„Гугл“ се удружио с компанијом „Фијат Крајслер“, док „Фолксваген“ сарађује с „Гетом“ (Gett), још једним ривалом „Убера“. Партнерство су направили и БМВ, „Интел“ и „Мобилај“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи