„Фејсбук“ кренуо у борбу против ширења дезинформација

Друштвена мрежа „Фејсбук“ објавила је увођење нових функција за борбу против ширења дезинформација и омогућила је корисницима да сами означе информације које сматрају лажним.

Прошлог месеца, Фејсбук је критикован да су лажне вести пласиране преко те друштвене мреже утицале на америчке председничке изборе.

Потом су из те компаније почели да, на ограниченом броју корисника, тестирају нову команду која омогућава да се нека порука означи као лажна информација.

То ће моћи да се уради кликом у горњем десном углу поруке, где већ постоје команде да се садржај означи као „досадан“ или „непожељан“, наводи се у поруци објављеној на страници потпредседника одељења које управља протоком вести – News Feed-a. 

„Верујемо у пружање гласа људима и да ми, сами, не можемо да будемо арбитри истине, тако да пажљиво приступамо овом проблему“, написала је компанија у својој објави.

Они који буду проверавали чињенице морају да приступе кодексу принципа да би у томе учествовали. За сада има 43 потписника на списку који је успоставио институт „Поинтер“, укључујући информативне куће из неколико земаља.

Ако се провером установи да чланак садржи погрешне информације, та порука ће бити означена троуглом са знаком узвика, попут саобраћајног знака за опасност, и писаће да га оспоравају независни контролори.

Тај чланак ће и даље моћи да се дели преко Фејсбука, али увек уз ознаку опасности.

Међутим, аутор тог чланка или уредник, више неће моћи да га промовише преко Фејсбука, конкретно са рекламама, наводи се у саопштењу.

„Фејсбук“ је навео да ће поруке које се после провере чињеница покажу као лажне, бити означене линком где ће се објаснити зашто, а такође би те информације могле да падну ниже у News Feed-у. Компанија је навела да разматра увођење и других функција.

Интернет гигант „Гугл“ средином новембра је такође објавио да ће увести сличну политику према таквим вебсајтовима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи