Експериментални европски модул почиње слетање на Марс

Европска агенција за истраживање свемира саопштила је да је започела експериментално истраживање у последњој фази припрема за слетање на Марс, у склопу европско-руске мисије "ExoMars 2016".

Експериментални европски модул почиње слетање на Марс Експериментални европски модул почиње слетање на Марс

Модул „Скјапарели“ (Schiaparelli) требало би да се током после поднева одвоји од ракете и да се припреми за контролисано слетање на Црвену планету у среду.

Циљ истраживања је прикупљање фотографија Марса и извођење научних експеримената на његовој површини, као и тестирање технологије за будући европски ровер који ће бити послат на Марс.

Европска агенција за истраживање свемира (ЕСА) је 2003. године послала на Марс британску сонду "Beagle 2", али је она нестала са радара одмах по слетању на Црвену планету.

„Скјапарелијева“ матична ракета „Протон“ остаће у орбити да испита трагове гаса у атмосфери Марса и тако пронађе одговор на питање да ли је на тој планети могућ живот.

Мисију "ExoMars 2016" заједно воде ЕСА и руска агенција „Роскосмос“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи