Обама: Идемо на Марс за 14 година!

Амерички председник Барак Обама изјавио је да ће један од главних циљева свемирског програма САД до 2030. године бити слање људи на планету Марс и њихов безбедан повратак на Земљу, и обећао да ће у наредне две године приватне компаније моћи да шаљу астронауте на Међународну космичку станицу.

Обама у есеју који је објавио Си-Ен-Ен наводи да је „одушевљен што може да објави да раде с њиховим комерцијалним партнерима на изградњи нових насеља, у којима астронаути могу да живе и могу се превозити у дуготрајним мисијама у дубоком свемиру“.

„Те ће нас мисије научити како људи могу живети далеко од Земље, а то ће нам бити потребно за дуг пут на Марс“, написао је Обама, преноси Индекс. Амерички председник није навео које су комерцијалне компаније укључене у програм.

Обама је оценио да је за остварење тог циља потребна континуирана сарадња владе и приватног сектора и додао да ће у наредне две године приватне компаније по први пут моћи да пошаљу астронауте у Међународну свемирску станицу. 

„Спејсикс“ (SpaceX), калифорнијска компанија америчког предузимача и визионара Елона Муска, објавила је да планира да пошаље људе на Марс у идућим годинама.

Кључни логистички проблем је достава хране и воде у свемир за прехрану астронаута током неколико месеци или година, колико ће трајати мисије у дубоком свемиру.

Од почетка свог мандата, Обама је рекао да САД желе да до тридесетих година пошаљу људе на Црвену планету, која је у суседству Земље. У ту сврху, америчка свемирска агенција „Наса“ развија снажну ракету звану "Space Launch System" (СЛС) и капсулу „Орион“.

Прво лансирање СЛС-а без људске посаде планирано је за 2018. годину, а слање људи у свемирски простор даље од Месеца, али не и на Марс, планирано је за 2020. годину.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи