Руси ће се први возити „Хајперлупом“ 1.200 километара на час?

Москва „краде“ супервоз Лос Анђелесу: Сан о супербрзом возу будућности познатог проналазача Илона Маска већ би крајем ове године могао да постане стварност, али у Русији, преноси данас хрватски „Јутарњи лист“.

Руси ће се први возити „Хајперлупом“ 1.200 километара на час? Руси ће се први возити „Хајперлупом“ 1.200 километара на час?

Буде ли све по плану, прототип Масковог воза „Хајперлуп“ врло брзо ће бити направљен у Русији и најпре ће повезати Санкт Петербург и Москву.

Дневник пише да је чак и руски председник Владимир Путин одушевљен идејом и учествоваће у финансирању скупоценог пројекта.

Када се познати милијардер Маск појавио у Русији како би купио свемирску ракету још на почетку Путиновог мандата, сви су му се смејали, али данас се Илону Маску у Москви више нико не смеје.

Како наводи Јутарњи, овај су изум, чини се, Руси успешно преотели Американцима.

Воз који је Маск представљао као брзу везу између америчких градова Лос Анђелеса и Сан Франциска којим ће путници од једног до другог града уместо за шест или више сати стићи за само 35 минута, замишљен је као низ капсула које покреће електромагнетни погон у затвореној, полувакуумираној цеви која лебди на танком слоју ваздуха.

Максимална брзина тих капсула могла би да буде и до 1.200 километара на час.

Од представљања Русија је показала највише интереса и постала кључни инвеститор у раз­воју воза, па је Путин на годишњем форуму одржаном у јуну у Санкт Петербургу у разговору са Шервином Пишеваром, извршним директором пројекта, обећао државну подршку за развој и примену те саобраћајне технологије.

Већина од 100 милиона долара које је Маск до сада скупио стиже од руског тајкуна Зијавудина Магомедова, власника лука на Балтичком и Црном мору, док су међу осталим инвеститорима Крем­љов инвестициони фонд и француски железнички превозник, али не и Маск лично.

„Хајперлуп ван“ (Hyperloop One), чије је седиште у Лос Анђелесу, већ има споразуме с Русијом и још две европске земље, као и партнерство са „Дојчебан инџиниринг eнд консалтинг“.

На тестирању „Хајперлуп“ технологије у мају у Невади постигнута је брзина од 187 километара на час за само 1,1 секунду.

У првобитном представљању Маск је предвидео да би „Хајперлуп“ могао да буде саграђен за шест милијарди долара или 15 милиона долара по миљи.

Али, власти у Москви верују да могу да га саграде и за мање новца. Министарство саобраћаја, „Хајперлуп ван“ и Магомедовљева „Сума група“ планирају изградњу првих 70 километара дуге везе између пограничне кинеске покрајине Ђилин и руске луке Зарубино за 460 милиона долара до 2020. године.

„Руси су били први у свемиру са 'Спутњиком', а могли би бити први и у транс-соничном превозу“, рекао је шеф „Хајперлуп вана“ Брус Апбин.

Јутарњи наводи да су се, пошто се ради о прилично издашној инвестицији, Руси досетили да би им у финансирању могла помоћи и Кина и наводно су преговори већ у току.

Првобитна идеја Руса је била да „Хајперлуп“ модернизује и унапреди саобраћајни систем за 16 милиона становника Москве, али дугорочни план је свакако саобраћајна веза Русије с Кином.

Ово би могао да буде „нови пут свиле“, што значи да Руси супербрзим возом не би превозили само људе, већ и робу, па би на тај начин проширили трговачке путеве од Европе до Кине, а преко Русије и централне Азије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару