Наса пали ватру у свемиру

Беспилотни теретни брод отиснуо се на пут у свемир са Међународне свемирске станице да би извео први од три планирана Насина експеримента који се баве питањем како се пожари шире у свемиру, што је важан тест за безбедност астронаута.

Наса пали ватру у свемиру Наса пали ватру у свемиру

Претходни експерименти у свемиру били су ограничени на спаљивање узорака не већег од папира из свеске, истиче Дејвид Урбан, главни истраживач за експерименте са ватром у свемиру под називом „Сафир“.

„Покушавали смо годинама да пронађемо возило и околности у којима би то могло да се изведе, али су нас сви одбијали“, рекао је Урбан.

Америчка агенција за истраживање свемира напослетку дала је сагласност да се искористи теретни брод "Orbital ATK Signus", који је дизајниран да изгори у атмосфери након што одступи од Међународне свемирске станице.

Након што се брод нађе на довољно безбедној удаљености од МСС-а, модул „Сафир“ који је направљен од стаклених влакана и памука ће се запалити.

Експеримент ће почети тако што ће вреле жице запалити „Сафир“. Ваздух који тече кроз канале допираће до ватре, за коју се очекује да гори око 20 минута.

„Једно од великих питања је колики ће бити пламен“, рекао је Урбан.

Ватра се понаша другачије изван Земљине атмосфере, тако да научници желе да тестирају да ли ће микрогравитација ограничити пламен и које материјале ће захватити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи