Научници се спремају за прву фотографију црне рупе

Интересантна ствар везана за црне рупе је што их никада заправо нисмо ни видели. Њихова природа не дозвољава детектовање конвенционалним инструментима, због чега човек, до сада, није могао да види како оне изгледају.

Једина чврста информација о постојању црних рупа дошла је недавно у облику открића гравитационих таласа који су настали као последица судара две црне рупе.

С друге стране, више пута су детектоване последице њиховог постојања, као што су дискови који их окружују и распадајуће звезде које црне рупе „прождиру“.

Сада се астрономи припремају за реализацију прве фотографије црне рупе. Реч је о највећој црној рупи наше галаксије – Sagittarius A*. Налази у самом средишту Млечног пута, а захваљујући међународној сарадњи кроз пројекат "Event Horizon Telescope", научници ће открити њен изглед уз помоћ мреже девет радио-телескопа постављених широм света.

Научници МИТ-а (Massachusetts Institute of Technology) развијају посебан алгоритам спајања више фотографија да би се добила јаснија целина. За пројекат је неопходно користити девет телескопа због удаљености и величине црне рупе – њена површина је 17 пута већа од Сунца, а од Земље је удаљена око 25.000 светлосних година.

Еквивалент тог пројекта био би фотографисање јабуке на површини Месеца. Према тренутним проценама, фотографија ће бити забележена 2017. године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи