Само кацига новог борбеног авиона САД кошта 400.000 долара!

Најновији амерички борбени авион „Ф-35“ нашао се у средишту контроверзи због цене и дизајна, па је тако предмет полемика чак и кацига пилота. Према наводима медија, кацига кошта 400.000 долара.

Само кацига новог борбеног авиона САД кошта 400.000 долара! Само кацига новог борбеног авиона САД кошта 400.000 долара!

Најсавременији „Локид Мартин Ф-35“ (на фотографији изнад, извор: paper4pc.com) кошта око 100 милиона долара по летелици, што не укључује цену мотора. Трошкови дизајна, стављања у погон и производње до сада се процењују на око 350 милијарди долара и више.

Још контроверзнија је, међутим, кацига од 400.000 долара, која је интегрални део оружаног система авиона.

Мајор Вил Андреота, ветеран америчких ваздушних снага и командант пилотског тима за авионе „Ф-35“, брани тај програм и објашњава да кацига има све информације о активирању оружаног система, и то кад се гледа право и у страну.

„Доступни су ми сви подаци из летелице, због чега је ово више од кациге. На горњем делу се налази централни компјутер, који обрађује информације и одлучује о томе шта ће ми приказати. Ово је такозвани визир, који функционише као екран, где се приказују сви подаци“, објашњава Андреота, а преноси Глас Америке.

На кациги се налазе скупе камере, које омогућавају пилоту га гледа изван и унутар кокпита. Такође има камере са инфрацрвеним зрацима.

Ден Грејзер из Пројекта за надзор владе каже да кацига указује на већи проблем - а то је стављање превише ствари у један пакет.

„Да би се објединила сва та технологија, гомилају се трошкови и сложене компоненте, које касније треба одржавати, зато што је реч о још једној ствари у овој летелици која може да се поквари у будућности“, наводи Грејзер.

Камере за кацигу су неопходне зато што пилот у авиону „Ф-35“ седи много ниже него у осталим борбеним летелицама.

Грејзер, међутим, сматра да је у питању грешка у дизајну.

„За пореске обвезнике то значи да не плаћамо само за дизајн кокпита са пилотом у авиону, већ и издвајамо додатних пола милиона долара за сложени дизајн кациге да би се превазишло нешто што су могли да реше једноставним инжењерским потезом“, оценио је Грејзер.

„Ф-35“ је дизајниран да траје око 50 година. За америчке ваздушне снаге, морнарицу и маринце планира се да буде произведено око 2.500 летелица, уз неколико стотина за савезнике који учествују у том програму, а чији се пилоти тренутно обучавају у Аризони.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару