„Мобилни за бдење“ – спас за родитеље с малом децом

Захваљући новим технологијама, родитељи у Јапану имају ново корисно оруђе које има омогућава да бдију над својом децом и када су физички раздвојени.

У Јапану се шири нова варијанта паметног телефона познатог као „мобилни за бдење“, апарата чије перформансе омогућавају темељно праћење радњи и локације корисника и који је једноставнији за употребу од класичних мобилних уређаја. Он је конструисан с циљем да родитељима који раде омогући праћење деце и тако умањи ризик да се она изгубе или буду отета.

Тај апарат опремљен је снажним микрофоном и дугмадима које омогућавају звање телефона и слање кратких порука на један једини притисак.

Микрофон на апарату може да се укључи даљински чак и када дете не одговори на позив тако да родитељи могу да у свако доба ослушну шта оно у том тренутку ради: да ли се, рецимо, игра, хода на путу ка школи или седи у аутобусу. Микрофон је врло осетљив, па је могуће чути и разговор и друге звукове у окружењу детета тако да његови стараоци углавом могу да схвате у каквој се ситуацији оно налази чак иако не прича.

Као такав, „мобилни за бдење“ је право оруђе надзора и шпијунаже, па се жене у Јапану шале о томе како би могле да га убаце мужевима у актовке и прате њихове активности, те открију евентуалне преваре.

Телефон, наравно, има опцију лоцирања помоћу система за глобално позиционирање (џи-пи-ес), па док год у себи има довољно струје да ради, родитељи могу да знају и тачно место на којем се дете налази. Шта више, родитељ са сваким позивом које му је дете упутило аутоматски добија и линк за Гугл мапу, на којој може одмах да види одакле се дете јавља.

Он је, што је врло важно, телефон је прилагођен тако да мала деца могу да га једноставно користе, али да при том не могу да се њима играју зивкајући другу децу. Он наиме дозвољава само звање два или три телефонска броја, мајке и оца или неког другог старатеља, при чему се први окреће простим притиском на велико дугме, без куцања цифара, док се преостали једноставно бирају на екрану.

Апарат такође омогућава и једноставно слање звучних порука, од којих су многе попут „Стигао сам кући“ већ унапред убачене у њега.

Иако је уређај првенствено намењен малој деци која иду у обданиште и ниже разреде основне школе, многи грађани га купују и за најстарије чланове своје породице који не виде добро, пате од лакших облика деменције или просто не умеју да користе најновије, сложене телефонске апарате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи