Будућност превоза: Беспилотни дронови уместо аутобуса!

Дронови се сада највише користе за фотографисање и снимање спортских и музичких догађаја, високих зграда и не баш много других ствари. Међутим, у будућности, флоте беспилотних летелица могле би да буду задужене за извршавање активности које ће бити далеко корисније.

Будућност превоза: Беспилотни дронови уместо аутобуса! Будућност превоза: Беспилотни дронови уместо аутобуса!

„Амазон“ жели да користи дронове за доставу пакета, „Интел“ ради на развоју квадрикоптера, „Форд“ и DJI развијају дронове који ће моћи да полете из камиона... Листа је дуга и на њој је, пре или касније морала да се нађе и ставка која би гласила: „Како би било када би дронови могли да транспортују и људе?“.

Kинески произвођач дронова „Еханг“ жели да одговори на то питање и управо са том намером на сајму потрошачке електронике ЦЕС у Лас Вегасу представио је „еханг 184“ (Ehang 184), први беспилотни хеликоптерски дрон.

„Еханг 184“ је тежак 200 килограма, може да се склопи до димензија путничког аутомобила, има осам елиса, а његов произвођач тврди да може подићи једну особу на висину до 500 метара и са њом одлетети на било коју локацију коју препознаје апликација „Гугл мапс“. Летелица ће притом избегавати препреке.

Једино ограничење је да се до локације стиже за 23 минута, колико је тренутно максимално трајање батерије дрона при једном пуњењу.

Производач додаје да се у случају проблема при лету људски пилоти могу укључити и помоћи путнику у невољи. Наравно, да би то све тако функционисало, најпре морају бити оформљени тимови за подршку.

Са ценом у опсегу од 130.000 до 200.000 фунти (између 173.000 и 266.000 евра) која укључује климу и бежични интернет, „еханг 184“ је подигао много прашине на ЦЕС-у иако на том скупу љубитеља технике није демонстриран лет са путником.

Промотери на „Еханговом“ штанду у Лас Вегасу врло детаљно описују искуство летења, међутим нико не помиње како ће летелица проћи ригорозне тестове који превозном средству овакве врсте предстоје. У многим државама би у оквиру важећих закона било немогуће летети у „ехангу 184“. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару