Чета младих инжењера и њихови болиди

Током пет година, студенти пет факултета Универзитета у Београду, конструисали су пет модела болида. Знање, рад и ентузијазам нису остали незапажени. Студенти кажу да тешко налазе спонзоре, али својим умећем пркосе иностраним тимовима са којима се такмиче.

Пошто напрaви болид, тим српских студената „Друмска стрела“ учествује на најпрестижнијим светским такмичењима за младе студенте инжењере под називом "Formula Student". Критеријуми за избор возача су строги.

Возач Ђорђе Јевтић наглашава да проблем није само стаза: „Морате да мислите у којој сте брзини, морате да пратите како се врши промена у већу или мању брзину, плус морате за пратите знаке судија, да вам није неко излетео на стазу, притом вас руке невиђено боле, време невиђено брзо тече. Осећате после вожње од десет минута као да сте имали неки тренинг дужи од два сата.“

У тиму се остаје по неколико година - улази се као такмичар, а онда се искуство преноси млађима.

„Пуним плићима дајте све идеје, покажите шта знате, научите оно што не знате и дружите се и стекните пријатеље за сва времена као што смо ми стекли једни друге“, објаснио је Ранко Стојановић суоснивач тима.

Према речима ментора тима, професора Александар Вега, број чланова тима није лимитиран.

„Докле год буде било студената који желе да раде, праве нове формуле, да се такмиче, ићи ћемо напред. Сада за ових пет година рачунајте 20-30 студената по свакој години учествује. То значи једна лепа чета младих инжењера“, истакао је Вег.

Најбољи резултат на стази је био четврто место ове године. Када се упораде конкуренти са далеко већим буџетом, кажу професори, резултат није занемарљив. А осим искуства на такмичењима и добре праксе, ови млади брзо долазе до посла.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару