Потрага за Ајнштајновим таласима

На северу Италије ускоро би требало да буде покренут велики експеримент који би у случају успеха обезбедио да једно од највећих предвиђања Алберта Ајнштајна, изнето пре сто година, први пут буде директно опажено, пише данас „Би-Би-Си“. У случају неуспеха, међутим, можда ће бити потребно да се преиспитају закони физике.

У експерименту „Унапређени Вирго“ (Advanced Virgo) у Европској гравитационој опсерваторији научници ће покушати да ухвате један од најнеухватљивијих астрофизичких феномена.

Алберт Ајнштајн је на данашњи дан пре сто година Пруској академији наука представио коначну верзију својих једначина поља које стоје у основи његове опште теорије релативности - стуба модерне физике који је променио наше разумевање простора, времена и гравитације.

На основу те теорије могуће је разумети многе појаве, попут ширења свемира, кретања планета и постојања црних рупа. Ајнштајн је, међутим, претпоставио постојање гравитационих таласа, у суштини таласа енергије који деформишу време-простор.

Сваки предмет с масом док је у покрету може стварати гравитационе таласе и што је већа маса и драматичније кретање, то су таласи већи. Ајнштајн је претпоставио да је свемир преплављен њима.

Астрономи су досад пронашли индиректну евиденцију постојања гравитационих таласа, али још нису директно опажени.

„Имамо могућност да први пут детектујемо гравитационе таласе на Земљи“, рекао је Франко Фраскони с Универзитета у Пизи, који учествује у међународном тиму „Вирго“.

Фраскони је нагласио да би успехом експеримента било „јасно показано да је оно што је Ајнштајн рекао пре 100 година апсолутно тачно“.

Технологија, истиче Фраскони, која омогућава детектовање гравитационих таласа данас је доступна.

„Током протеклих 10 година, развили смо веома софистицирану технологију да направимо такву врсту интерферометра“, објаснио је Фраскони.

Експеримент „Вирго“ се изводи од 2007. године, али досад није било успеха, као ни међу америчким научницима у експерименту „Лиго“ (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory).

Интерферометри „Лиго“ и „Вирго“ прошли су кроз скупе процесе унапређења, па се тимови који раде на њима надају успеху у детектовању гравитационих таласа.

Унапређени „Лиго“ (Advanced Ligo) већ ради, а научници у Европи се надају да ће „Вирго“ бити спреман да се укључи до краја године. Тимови који раде на њима се надају да би до 1. јанаура 2017. године могли да објаве велики напредак. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару