Читај ми!

Џихад комуникација преко видео-игара

Поставља се питање због чега се сумња да су терористи пре напада у Паризу комуницирали и преко играчких конзола. Колико је тешко службама безбедности да раздвоје организацију терористичког напада од уобичајене комуникације?

Три дана пре терористичких напада заменик премијера Белгије Јан Жанбон упозорио је да је најтеже пратити комуникацију међу терористима када се дописују преко конзоле Плејстејшн 4.

Застрашујућа истина јесте да је планирање угрожавања безбедности најбезбедније у живом разговору или дописивању током онлајн играња. Чак и сама конзола је „чет“ уређај.

Александар Мирић, систем администратор, каже да преко Sony social network, као Фејсбука, само много персонализованије мреже, поруке можете да шаљете и да их бришете.

„Други начин је у самој игри. Где можете да причате, да ли гласовно, да ли куцањем порука“, додаје Мирић.

Слабашан систем „Сонија“ је више пута проваљиван у прошлости. Од тада, они су обећали својим корисницима потпуну заштиту. Не рачунајући да ће тако заштитити и терористе.

„Након чак два напада, једног који се десио 2014. и 2013. године, 'Сони' јесте повећао сигурносне мере када је реч о личним подацима својих корисника“, каже Марко Мудринић, уредник „Нетокрације“.

„Сони“ у саопштењу признаје да може доћи до злоупотреба уређаја.

Плејстејшн 4 дозвољава комуникацију међу пријатељима и играчима и, као и сви модерни уређаји, може бити злоупотребљен. У сваком случају, ми преузимамо одговорност да заштитимо наше кориснике и најозбиљније их молимо да нам пријаве све активности које могу бити увредљиве, сумњиве или незаконите“, наводе у „Сонију“.

Ипак, градови су потпуно незаштићени од оних који имају лоше намере. Поједине игре у којима се пуца по престоницама, попут Париза, садрже прецизне мапе града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару