Бебе ће сликати селфије?

Холандска дизајнерка Лаура Корнет направила је играчку која слика када је беба додирне, а потом те фотографије аутоматски објављује на популарним социјалним мрежама.

Лаура Корнет је приметила како се њена почетна Фејсбук страница, раније пуна игрица и фотографија из ноћног живота, лагано пуни фотографијама беба и помислила је: „Веома је чудно бити део живота некога ко још нема појма о томе да сам видела све у вези са њим“.

„Бебе не могу да одлучују о томе хоће ли њихове фотографије бити објављене на Фејсбуку“, каже Лаура као одговор на реакцију родитеља који кажу како се ради о потпуно безопасној ствари.

Ова мисао ју је водила до креирања играчке под називом "New Born Fame" која бебама омогућава да усликају селфије и поставе их на друштвене мреже. Циљ јој је, каже, да започне расправу о томе ко има право да онлајн поставља фотографије тек рођених беба.

Мобилини телефон смештен у мекану играчку обликовану као Фејсбук лого и Твитер птичица окачи се изнад кревеца, а када га дете дохвати настаје фотографија која се аутоматски објави на друштвеним мрежама.

"New Born Fame", Лаурин дипломски рад на академији дизајна, одмах је изазвао бројне реакције. Неки су били љути, тврдећи како је луда што бебе покушава изложити друштвеним мрежама.

„То ме је обрадовало. Доказала сам своју тврдњу“, каже Корнет.

Студија "Microsoft Research" је показала како чак 62 посто мајки деце млађе од три године користи Фејсбук.

Више од 96 одсто мама каже како поставља фотографије своје деце на ту мрежу. Такође, истраживање показује како већина ових мама припада првој генерацији Фејсбук корисника, који су били у средњој школи кад се ова мрежа појавила.

Како су расли и оснивали властите породице Фејсбук се мењао са њима - на пример, данас имају опцију додавања животног догађаја на свој профил, попут рођења или очекивања бебе.

Али, порастом броја фотографија беба, растао је и број корисника изнервираних овим „трендом“, што као резултат има апликацију попут "Unbaby.me" која корисницима омогућава да нежељене фотографије беба склоне са свог "news feeda".

Корнет каже да је идеја о томе да бебе саме постављају селфије генерално помало бизарна.

„Неки људи су били преплашени сматрајући да се ради о некој верзији 'Великог брата' који посматра ваше дете 24 сата дневно“, појаснила је Лаура.

Међутим, многима се и свидео сам концепт па су желели купити играчку, иако је пројект требао бити одређена врста уметничког експеримента, пре него комерцијални производ.

Дизајнерка тренутно ради на редизајну прототипа који би омогућио слање фотографија и видео записа директно на мобилни телефон родитеља бебе, радије него на социјалне мреже.

Додаје како ни сама не зна да ли би свом детету купила овакву играчку.

„Када добијеш дете ствари се промене. Одједном бебе постају слатке - зато не гарантујем да то не бих радила и сама“, каже Лаура Корнет.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару