Читај ми!

Како да зарадите на „Јутјубу“? Лако!

Имате рачунар и сигурно слушате музику на „Јутјубу“. Видели сте да је многе од песама које волите слушало на милионе људи, а вероватно и начули да се уз помоћ „Јутјуба“ може и зарадити.

Падање на нос, убацивање бомбона у газирано пиће, смејање беба само су неки од аматерских снимака који се на интернету радо гледају. Некад и више пута заредом.

И поред стотина хиљада прегледа могуће је да власници клипа ништа нису зарадили, а могли су. Требало је само да пријаве Јутјубу да дозвољавају рекламу.

Они који јесу, добро су зарадили. Можда и ви можете да будете међу њима чак иако нисте музичка звезда.

„Најгледанија је забава. Међутим, постоје такозване нише. Дакле - практични савети. Да ли је то козметика, да ли је то начин како да вежете кравату, да ли је то начин како да поправите аутомобил, како да урадите нешто на мобилном телефону, кратки савети те форме, феноменално пролазе“, истиче маркетинг аналитичар Срђан Ерцег.

Рачуница је једноставна - уколико неко погледа рекламу пре вашег клипа, зарађујете шездесет одсто од суме коју је узео Јутјуб. Ако га погледа неко из Сједињених Држава или других богатијих земаља, можете зарадити до три долара по клику.

„Неки су успели да постану и милионери тако што су на Јутјубу урадили праву ствар у право време, али ту вам већ треба мало среће. Оно што је сигурно јесте - ако можете да нађете нешто што је забавно, на пример, садржај за децу. Деца су највернији корисници Јутјуба“, наводи Ерцег.

Укупно - 105 милиона пута. Толико износи гледаност другог најпопуларнијег Јутјуб канала у Србији. Иза њега стоји композитор, графички дизајнер и отац малог Максима који је јунак у више клипова, на више језика, чак и на кинеском.

Нажалост, ни изблиза није милионер јер је Јутјуб реклама у Србији веома јефтина. Такође, када је регистровао свој налог, обавезао се да ће наплата ићи преко немачке фирме јер је Србија била ван Јутјубовог платежног поља. Ипак, тврди да се овај посао исплати.

„Зарада, нећете веровати, расте сваки месец. Значи, за 20 одсто. Другари су ми рекли, благо теби, ти док спаваш зарађујеш“, каже Никола Томић.

Оне који би да раде са Јутјубом саветује да нипошто не снимају насиље јер то једноставно не пролази. Дужина клипа је веома важна.

„Пажња пада после три минута. Буквално, до три минута шта се исприча, исприча се. Моје искуство је такво и поука за људе који пожеле да се баве овим послом је да крену да праве нешто интересанто, нешто занимљиво, али првобитно на енглеском“, објашњава Никола.

Они којима је Јутјуб незанимљив као извор зараде, а имају фото-апарат, своје фотографије могу продавати и за пет евра по преузимању на бројним специјализованим сајтовима, али то је већ друга прича.

А, ако се и даље питате чији је канал најгледанији у Србији, одговор је - Цеце Ражнатовић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару