Читај ми!

Научну фантастику претворили у науку!

„Звездани ратови“ инспирисали су пољску компанију да научну фантастику претвори у чисту науку. „Леја дисплеј систем“ патентирала је екран за пројекцију слика у ваздуху које реагују на додир!

Екран пољске компаније направљен је у стилу најсавременије технологије каква се користи у научнофантастичним филмовима.

„Леја дисплеј систем“ је инспирацију за истоимени систем, познатији под скраћеним називом ЛДС, нашла у холографској слици легендарног научнофантастичног филма „Звездани ратови“, а технологијом коју је осмислила претворила је научну фантастику у чисту науку.

Корисници ЛДС-а, првог система у свету који омогућује јасну и стабилну пројекцију слика, могу да користе разне врсте интеракције, укључујући ходање кроз пројектовану слику, наводи се у саопштењу које је компанија са седиштем у Варшави данас објавила поводом светске премијере свог најновијег изума.

Ранија пројекциона решења била су базирана на пари која је коришћена као густа димна завеса, при чему је приказивање слика било могуће, али су оне биле замућене услед лошег квалитета паре.

„У креирању најновијег система највише смо се фокусирали на стварање што квалитетније паре, на што већој удаљености. Само у том облику пара може да остане једва видљива и да нашим корисницима пружи слику високог квалитета“, објашњава главни конструктор ЛДС-а Данијел Скутела.

Екрани ЛДС-а се производе у две величине: "С-95" и "X-300", при чему први има димензије 95x65 центиметара, налази се на покретном постољу на којем се екран подешава тако да буде у висини очију и углавном је намењен у маркетиншке сврхе, наводи се у саопштењу.

"ЛДС X-300" има екран дугачак три метра и широк два и по метра, а могуће је и да се код ове верзије искомбинује више екрана чиме се ствара огромна пројекциона површина.

Ова опција са већим екраном или више екрана пружа огромне могућности за најразличитије сценографије, музејске изложбе и друге манифестације базиране на најсавременијим технологијама.

Примена детектора покрета омогућује да се ЛДС користи као огроман екран који реагује на додир и покрете корисника.

„Наши екрани су 'живи'... То нам пружа бесконачне могућности презентације. Можемо, на пример, да придружимо пар крила особи која хода кроз пројектовану слику или да створимо илузију да су крила у пламену“, објашњава Марћин Панек, конструктор и софтверски инжењер ЛДС-а.

Холографске пројекције су идеалне за организације које желе да се представе на оригиналан начин и привуку клијенте на сајмовима, премијерама, у тржним центрима, као и свуда где је потребна врхунска визуелна презентација као што су музеји, модне ревије, клубови, ТВ програми или луксузни ентеријери, закључује се у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару