Читај ми!

Технологија за нову будућност!

Данас у свету има две милијарде и двеста милиона рачунарских уређаја, а са досадашњом стопом раста и продаје, до 2020. године биће их 50 милијарди. Технологија будућности – бежични компјутери, најтањи таблети и лаптопови, рачунар величине поштанске марке, део су представљених информационих технологија и платформи на „Интеловом“ техничком форуму у Сан Франциску.

Од следеће године сви каблови за компјутерске уређаје постепено ће бити укинути, помоћу Теслине идеје – бежичног преноса енергије.

Паметни уређаји могу се бежично повезивати и допуњавати на једном месту, тако што се испод стола постави одашиљач који ствара магнетно поље.

„Ова технологија не мора да буде уграђена. Можемо је лако убацити у носач таблета и када га спустим, уређај засветли и почне да се пуни“, каже дизајнер Крег Овен.

Нови процесори који долазе 2015. године трошиће упола мање енергије, што омогућава производњу тањих и лакших екрана, таблета и лаптопова, јер због мањег загревања у њих неће уграђивати хладњаке. Мања потрошња батерије, на пример, омогућава до осам сати гледања видео-записа.

„Замислите три пута боље перформансе на преносивом уређају који је тежине 670 грама и дебљине само 7,2 милиметра“, наводи генерални директор „Пи-сија“ и клијент групе „Интел“ Кирк Скауген.

И шифре за електронско банкарство, мејлове и друштвене мреже, биће непотребне захваљујући сензорима који препознају облик лица.

„Буквално, ваше лице и ваша биометрија биће начин да приступите свом компјутеру, компјутеру клијената или веб-сајту. Просечна особа памти осам лозинки и има 26 заштићених приступа на интернету. Све те лозинке избацујемо 2015. године“, напомиње Скауген.

У мноштву идеја забележили смо и како да, док завршавате друге обавезе, безбедно напуните телефон преко специјалних ормарића.

„Скенирате свој беџ који отвара ормарић, прикључите телефон и ставите га у ормарић који се закључава. Када завршите обавезе, скенирањем отворите ормарић и телефон је пун“, показује Џон Фишер из „Трибјурон локерса“.

Представљен је и „Едисон дуал кор“, мини-компјутер величине поштанске марке, са два језгра уз помоћ којих, бежичним повезивањем, можете да унапредите рачунар.

На тродневном скупу који је посетило четири и по хиљаде ИТ стручњака и новинара из целог света, представљено је 400 производа и више од 700 идеја и иницијатива.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару