Читај ми!

Краљевско венчање уз сиртаки

Принцеза Теодора од Грчке, најмлађа ћерка покојног краља Константина, удала се у Атини за свог вереника, Американца Метјуа Кумара, а младенци су, како грчки обичаји налажу, заплесали и сиртаки. 

Трећа срећа – краљевско венчање на које се чекало четири године, најзад је одржано. 

У Атинској катедрали, у којој су се пре 60 година венчали и њени родитељи, млади грчки краљ Константин и 18-годишња принцеза Ана Марија, најмлађа ћерка данског краља, судбоносно „Да“ данас су изговорили принцеза Теодора од Грчке и Данске, и њен изабраник, калифорнијски адвокат, Метју Кумар.

Четрдесетједногодишња Теодора, која је иначе глумица и играла је неке споредне улоге у америчким сапуницама, и седам година млађи Метју, верени су још од 2018. године, али им се никако није дало да своју везу озаконе, иако су венчање заказивали већ два пута. 

У мају 2020, славље које је планирано на саронском острву Спецес, где грчка краљевска породица најчешће проводи одморе, отказано је због пандемије ковида. Нов датум заказан је за рано лето 2023, али је младин отац преминуо у јануару те године, па су померени и планови за породично славље. 

Жеља за заједничким животом у браку остварила се тек из трећег пута.

Младу је до олтара допратио њен најстарији брат, престолонаследник Павлос, чија је ћерка Марија Олимпија била једна од деверуша. Теодора је изгледала заносно у венчаници коју потписује реномирана грчка дизајнерка Целија Критариоти, чију је креацију носила и претходне вечери на забави за званице у Византијском музеју.

Као што се претпостављало, у избору тијаре за свој свадбени дан, млада се држала дуге традиције у својој породици. Носила је тијару Кhedive of Egypt, од дијаманата и платине, коју је као свадбени поклон 1905. добила још њена прабака Маргарета од Шведске. Исту тијару, коју је креирао Картије, на свом венчању носиле су и Теодорина мајка и тетке, данска краљица Маргрете и принцеза Бенедикте, те старија сестра Алексија. 

Венчању је присуствовало 250 званица, већином припадника европских краљевских породица са којима грчка има блиске родбинске и кумовске везе.

Младина тетка по оцу, шпанска краљица Софија, мајка краља Фелипеа, дошла је заједно са ћеркама Еленом и Кристином и троје унука.

Данска краљица Маргрете, младина тетка по мајци, није могла да дође пошто је недавно пала и повредила руку и врат, али је дошла њена сестра, принцеза Бенедикте, са сином и снахом.

Свадби су присуствовали и Карађорђевићи, престолонаследник Александар, који је иначе један од Теодориних крштених кумова, са супругом Катарином.

На забави, која је одржана синоћ у Византијском музеју у Атини, чији су вртови права оаза у центру града, младенци су, како прави грчки обичаји налажу, заиграли и сиртаки, на опште одушевљење присутних. 

Младина породица била је у пуном саставу. Осим мајке, Теодору су дошли да подрже сва три брата и сестра, са својим брачним партнерима и деветоро деце.

Једино је изостала принцеза Татијана, која се развела од принца Николаоса у априлу ове године. 

Такође, нисмо приметили никога из британске краљевске породице, иако је краљица Елизабета била Теодорина крштена кума.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи