Читај ми!

Како се обележава 27 година од погибије принцезе Дајане

Тачно је 27 година од када је у аутомобилској несрећи у Паризу, погинула принцеза од Велса Дајана.

Енглези као и сваке године, а неки чак и свакога дана, пре свега се сећају принцезе Дајане тако што оду до њене бивше резиденције Кенсингтонске палате у центру Лондона, и тамо положе цвеће, оставе карту, или било какав предмет којим исказују своје сећање и дивљење за погинулу принцезу, која је изгубила живот пре тачно 27 година у Паризу у тунелу Алма, у трци између њеног аутомобила и папараца.

Други начин на који се људи сећају Дајане, је начин, који је свима добро познат, а то су друштвене мреже, тако да ће милиони обожавалаца погинуле принцезе и мајке будућег краља, принца Вилијама, данас, на све могуће начине обележити годишњицу њене погибије на друштвеним медијима.

Енглеска је овог лета била потресена нередима који се приписују екстремној десници, и то белој, а обожавање принцезе Дајане такође је нека врста одраза енглеског национализма, па чак у неким случајевима и шовинизма.

Принцеза Дајана је директан потомак Вилијама Освајача, који је на неки начин утемељио монархију онаквом каква јесте. Браком са Дајаном, тадашњи принц Чарлс, сада краљ, је династију, која је заправо династија Хановера, немачка династија, и која се браком Краљице Мајке и краља Џорџа Шестог, спојила са шкотским племством, први пут спојио и са енглеским племством.

Принцеза Дајана и Спенсери, њена породица, су старо, мада не тако богато енглеско племство, били су свега тога свесни. Није случајно што се Вилијам зове Вилијам, прворођени син из брака Чарлса и Дајане, управо зато што је то референца на Вилијама Освајача, првог нормандијског краља који је победио у бици код Хејстингса 1066. године, и тиме, на неки начин утемељио модерну државу.

Породица Спенсер и принцеза Дајана су тим именом поручили да то јесте брак енглеске и немачке династије и Вилијам ће за енглеске националисте бити заправо први легитимни енглески краљ.

Породица Спенсер је сахранила принцезу Дајану на свом имању, на острву, на вештачком језеру, тако да и њени синови, када обилазе њен гроб, и маузолеј на језеру, морају лично да веслају.

Као што се наша држава и наша државност базира на Косовском миту, тако се и државност Енглеске базира се на Артуријанском миту, а такозвана Госпа од језера је она која је мач Екскалибур предала чаробњаку Мерлину, а тај мач даје легитимитет краљу Артуру.

На неки начин, породица Спенсер је принцезу Дајану представила као Госпу од језера која је дала легитимитет династији Виндзора која се до Првог светског рата звала династија Хановера.

Двадесет седма годишњица смрти принцезе, обележава се и документарним филмом из три дела, који је радила иста продукцијска кућа која је претходно урадила документарни филм о суђењу између Џонија Депа и Амбер Херд, као и филм Мистерија Мерилин Монро.

Тај троделни филм зове се Ко је убио Дајану и део је ширег најављеног серијала који се бави погибијом жена које су постале иконе.

недеља, 01. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару