Читај ми!

Преминуо легендарни Бора Ђорђевић

Рок музичар, певач и текстописац, Бора Ђорђевић, преминуо је у 72. години. Преминуо је у болници у Љубљани у коју је примљен због упале плућа. Остаће упамћен као један од најплодоноснијих стваралаца рок музике и творац неких од највећих хитова на овим просторима, попут „Лутка са насловне стране“, „Добро јутро“, „Погледај дом свој анђеле“, „Остани ђубре до краја“, „Кад падне ноћ“...

Контроверзан, али са бескрајним талентом за писање песама. Простим језиком знао је да искаже и најдубље емоције. Од безобразних и енергичних нумера до неких од најбољих балада написаних на овим просторима – Борислав Бора Ђорђевић оставио је неизбрисив траг на српској, али и регионалној музичкој сцени.

Познат по надимку Бора Чорба, рођен је у Чачку 1. новембра 1952. године. Ђорђевић је био главни вокал и текстописац састава „Рибља чорба“ од оснивања 1978. године. Пре тога, био је члан група „Сунцокрети“ и „Рани мраз“.

Бора Чорба је био један од најпознатијих музичара српске и југословенске рок сцене, са великим бројем обожаватеља,  и упечатљива и утицајна јавна личност.

После Пете београдске гимназије у Београду уписује Правни факултет, а после две године студија, покушава да упише Факултет драмских уметности. Није примљен на глуму, али је успео да упише позоришну организацију, где је дуго био у статусу апсолвента.

Популарност групе „Рибља чорба“ заснивала се на провокативним друштвено-оријентисаним нумерама, а Бора је постао један од најконтроверзнијих музичара у Југославији.

Након издавања албума Коза ностра 1990. године, Ђорђевић је био оптужен због „вређања радничке класе Југославије“, али су оптужбе одбачене.

Био је члан Градског одбора ДСС-а у Београду, а после политичких промена у Србији, једно време је био на позицији саветника министра културе у Влади Србије. После годину дана, даје оставку.

Из брака са Драганом Ђорђевић, има сина Бориса. По други пут се 2009. године оженио Александром коју је упознао на турнеји у САД, али су се развели после четири године брака.

Бора Ђорђевић је добитник награде Академије Иво Андрић за књигу поезије Пусто острво. Орден Карађорђеве звезде првог степена уручен му је 15. фребруара 2021. Почасни је грађанин Чачка од 2022. године.

Учествовао је на Београдском пролећу, Хит паради, Београдском сабору.

Међу безвременским албумима „Рибље чорбе“ чији је Бора био  оснивач, заједно са Мишом Алексићем, Ратком Којићем и Мирославом Милатовићем, су Кост у грлу, Мртва природа, Истина, Ујед за душу, Лабудова песма, Трилогија...

Остаће Бора упамћен по само њему својственом извођењу нумера: Лутка са насловне стране, Добро јутро, Кад падне ноћ, Остани ђубре до краја, Два динара друже, Кад сам био млад, Кад ходаш, Погледај дом свој, анђеле, Ал Капоне, Авиону сломићу ти крила, Хоћу, мајко хоћу, Једино моје, Љубав овде више не станује...

среда, 04. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару