Јапански царски пар коначно у посети Уједињеном Краљевству

Јапански царски пар данас почиње тродневну званичну посету Уједињеном Краљевству, мада су цар Нарухито и царица Масако у Лондон допутовали у суботу.

Реч је о првом самиту краљевске куће Виндзора са хризантемским престолом Јапана у последњих двадесет шест година. Посета коинцидира са последњих данима предизборне кампање, тако да се са царским паром неће срести британски премијер Сунак.

Смрт краљице Елизабете одложила посету

Јапански царски пар требало је да Уједињено Краљевство посети још 2020. године, али је посета отказана због пандемије.

Ипак, Лондон је био дестинација прве међународне посете новог јапанског цара, који је на хризантемски престо сео 2019. године.

Повод је била сахрана британске краљице Елизабете Друге.

Иако јој је одао почаст, сам цар није лично присуствовао сахрани, јер му вера – шинтоизам, то забрањује, јер се смрт сматра нечистом.

Пред полазак за Уједињено Краљевство, јапански цар Нарухито истакао је да му је изузетно жао што је краљица Елизабета, која га је позвала, умрла и што је посета одложена.

„Жао ми је што нисам могао да је видим док је била жива“, рекао је на једној од ретких конференција за новинаре цар Нарухито.

Темза и цар Нарухито

Цар Нарухито није имао прилику да, као у студентским данима, пије чај са британском краљицом.

Но, зато је обишао своју велику љубав – брану на Темзи, која Лондон штити од потенцијално разорног плимског таласа.

Дипломски рад јапанског цара бавио се трговином на Темзи у 18. веку.

Слободу и анонимност студентских дана, он је касније описао у мемоарима Темза и ја.

Помпа и церемонија

Данашњи дан церемонија почиње смотром коњичке гарде и вожњом кочијама на ручак у Бакингемској палати, наставља се обиласком Вестминстерске опатије, а завршава се државним банкетом.

Јапански цар Нарухито подсетио се младости и пецања са тада принцом, а сада краљем Чарлсом у летњој шкотској резиденцији Виндзора – Балморалу.

„Принц Чарлс ме је водио на пецање близу замка Балморал. Први пут сам пецао на удицу. Стајали смо у води у чизмама. Око нас су скакале велике рибе, али ништа нисмо уловили“, сећа се јапански цар.

Пословна и културна сарадња

Други званични дан посете резервисан је за посао. Јапански царски пар обићи ће Институт за биомедицину Франсис Крик где научници из две земље раде на проналажењу лекова за рак, развоју вакцина и проучавању генетских узрока инфективних болести.

У том контексту, цар Нарухито захвалио се краљу Чарлсу што му је домаћин упркос чињеници да се месецима лечи од рака.

„Молимо се да се и он, и принцеза Кетрин, опораве што пре“, каже цар Нарухито.

Трећег званичног дана посете на реду је низ изложби у Лондону, посвећених Јапану.

Цар Нарухито посетиће краљевску ботаничку башту Кју где се чува највећа колекција семења дивљих биљака на свету. Заступљено је преко 2,4 милијарде врста из деведесет седам земаља.

26 година касније

Ова посета веома се разликује од доласка цара Акихита у Британију пре 26 година.

Тада су бивши ратни заробљеници јапанске војске непрекидно демонстрирали. Ситуација се делимично смирила тек пошто их је примио тадашњи премијер Блер.

Рат између две земље данас се не помиње.

Породичне муке

Британски краљ Чарлс и јапански цар пролазе кроз тежак породични период.

О лечењу британског краља и принцезе од Велса, као и затегнутим односима са млађим сином Харијем, медији непрекидно брује.

Међутим, мање се пише о лечењу царице Масако, која је због великог притиска да роди мушког наследника, нервно оболела и повукла се из јавности на неко време.

Једино дете царског пара принцеза Аико не може да наследи престо и у Јапану се води велика дебата о томе да ли треба проћи кроз сложену законску процедуру да би јој се то омогућило.

За сада је наследник хризантемског престола принц Фумихито, млађи брат цара Нерухита.

Повратак у Оксфорд

Последњег дана посете Уједињеном Краљевству, која се у овом делу води као приватна, цар и царица посетиће Оксфорд где су некада студирали.

Алма матер цара Нарухита је Мертон колеџ где је студирао историју, бавио се глумом, играо голф са професионалцима, а био и почасни председник џудо и карате клубова.

За царицу Масако повратак у младост је посета најстаријем оксфордском колеџу Билол из 13. века где је студирала међународне односе.

субота, 29. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару