Читај ми!

Најбогатија породица у Великој Британији више трошила на пса него на плате послуге

Четири члана најбогатије британске породице Хиндуџа осуђена су на затворске казне због искоришћавања послуге која је доведена из Индије да ради у њиховој вили у Женеви, преноси Би-Би-Си.

Пракаша и Камала Хиндуџу, као и њиховог сина Аџаја и снају Намрату, суд у Женеви је прогласио кривим за експлоатацију и илегално запошљавање и изрекао им казне затвора у распону од четири до четири и по године. Чланови породице су ослобођени теже оптужбе за трговину људима.

Адвокати који заступају оптужене рекли су да намеравају да уложе жалбу на пресуду. Роберт Есејл, адвокат оптужених, по изласку из суднице је рекао да је шокиран и да ће се борити до краја. 

Тројица радника који су доведени из родне Индије навели су да им је породица плаћала само седам фунти (осам долара) за 18 сати рада – што је мање и од десетине износа који је прописан швајцарским законом – и одузела им пасоше.

Такође су тврдили да им је породица – чије се богатство процењује на око 37 милијарди фунти – ретко дозвољавала да напусте кућу, која се налази у богатом кварту Келњи у Женеви.

Током суђења, тужиоци су тврдили да је породица потрошила више на свог пса него на своје слуге. Jедан од најпознатијих тужилаца у Женеви, Ив Бертоса, упоредио је скоро 10.000 долара годишње за које је тврдио да је породица трошила на свог пса са дневним износом који су наводно плаћали својој послузи.

Адвокати породице Хиндуџа нису изричито негирали наводе о ниским платама, али су рекли да се они морају посматрати у контексту – напомињући да је особље такође добијало смештај и храну.

Одбрана је такође тврдила да су запослени добијали обилне бенефиције, да нису држани у изолацији и да су могли слободно да напусте вилу.

Запослени су „били захвални породици Хиндуџи што су им понудили бољи живот“, тврди адвокат Есејл.

Оптужба за дуго радно време је такође била спорна, а један адвокат одбране је тврдио да се гледање филма са децом Хиндуџа не може сматрати радом.

Неки бивши радници сведочили су у корист оптужених, описујући их као пријатељску породицу која се достојанствено опходила према својој послузи.

Али оптужбе да су слугама одузети пасоши и да нису смели да напусте кућу без дозволе, што се могло оценити као трговина људима, су одбачене.

Пракаш и Камал Хиндуџе, обоје старији од 70 година, нису присуствовали судском поступку, правдајући се лошим здравственим стањем. Аџај и Намрата су присуствовали суђењу, али нису били приликом изрицања пресуде.

Након пресуде, тужилаштво је затражило хитно одређивање притвора за млађи пар Хиндуџа, али је то судија одбио. Одбрана је рекла да је Камал Хиндуџа тренутно у болници у Монаку – а остала три члана породице су поред њега.

Није први пут да је Женева, центар међународних организација, као и светских богаташа, у центру пажње због наводног малтретирања послуге.

Прошле године, четири раднице са Филипина покренуле су тужбу против једне од женевских дипломатских мисија при Уједињеним нацијама, тврдећи да годинама нису биле плаћене.

Породица Хиндуџа поседује мултинационалну компанију са интересима у нафти, гасу и банкарству. Такође поседује хотел „Рафлс“ у Лондону.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару