Читај ми!

Кристина Еплгејт: Због мултипле склерозе доживљавам сва лица депресије

Глумица Кристина Еплгејт говорила је о својим доживљајима „праве депресије", након дијагнозе мултипле склерозе 2021. године.

Јунакиња ТВ серије Која Саманта? и филмова Немој рећи мами код куће смо сами, рекла је да је „још увек љута због" болести која ју је задесила.

Говорећи за један подкаст, Еплгејтова је рекла: „Не уживам у животу, не уживам у томе. Више не уживам у многим стварима...“

Мултипла склероза је болест у којој сопствене имуне ћелије нападају ћелије мозга и кичмену мождину, што доводи до симптома међу којима су укоченост мишића и проблеми при ходању и говору.
Кристина је рекла да тренутно доживљава „праву, комплетну депресију са свим њеним лицима“.

„Та истинска, права депресија ме помало плаши јер се осећам као да се стварно ближи неки ’крај’. Не мислим то, али тренутно сам заробљена у тами”, рекла је позната глумица.

Као резултат њених проблема са менталним здрављем, Еплгејт је рекла да посећује психотерапеута.

„То је за мене била велика ствар. Раније сам избегавала терапију јер сам се плашила да почнем да плачем... А ја, када кренем да плачем, не могу да престанем", рекла је искрено.

Глумица је хваљена јер је последњих година отворено говорила о свом стању и појављивала се на црвеним теписима са својим штапом.

Еплгејтова је освојила награду Еми за улогу Рејчелине сестре Ејми у серији Пријатељи, а такође је била номинована за своју улогу у хумористичко-драмској серији Dead To Me.

Еплгејтова је открила и да је одбила да глуми у Правим домаћицама са Беверли Хилса пре око 10 година.

Шта је мултипла склероза

Мултипла склероза погађа нерве у мозгу и кичмену мождину. Нерви у овим областима окружени су протеином званим мијелин, који помаже сигналима из мозга да дођу до остатка тела.

Мијелин се оштећује код људи са мултипла склерозом јер га имуни систем погрешно сматра нечим што не би требало да постоји и напада га. То значи да се сигнали из мозга боре да прођу и преносе сигнале како треба.

Ова болест утиче на тело на различите начине и има много симптома, али људи са мултиплом склерозом их обично немају све.

Неки од најчешћих симптома укључују: осећај јаког умора током дана, проблеме са бешиком, проблеме са равнотежом и координацијом, на пример при ходању...

Ту су и проблеми са видом, попут замућења и губитка вида који су такође чести, као и укоченост мишића и неконтролисани покрети или грчеви. Тренутно не постоји лек за мултиплу склерозу.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару