Ко је Теја Дора - наша представница на „Песми Евровизије“

Представница Србије на „Песми Евровизије“ Теодора Павловска или Teya Dora, певачица, пијанисткиња, композитор, текстописац и музички продуцент рођена је у Бору 1992. Први је извођач из Србије који је на платформи „Спотифај“ имао више од три милиона слушалаца.

Победница „Песме за Евровизију“, Теја Дора, написала је неколико домаћих хитова пре него што је одлучила да се и сама упусти у солистичку каријеру. Најмлађа добитница стипендије за престижни Музички колеџ Беркли у Бостону на Балкану, прву солистичку песму, под називом Да на мени је, је објавила 2018. године, а значајнију популарност је постигла синглом Џанум из 2023. године коју је урадила за телевизијску серију Јужни ветар: На граници.

Песма је остварила комерцијални успех поставши вирална на друштвеној мрежи Тик-ток. Теја Дора је у јуну постала трећи српски извођач који је прешао милион месечних слушалаца на стриминг сервису Спотифај, уз Констракту и Лук Блека који су доживели тај успех после учешћа на „Песми Евровизије“.

Како је навела у једном интервјуу, одрасла је уз родитеље који су се аматерски бавили музиком. У петој години, пре него што је научила да пише, тражила је од родитеља да је упишу у музичку школу да свира клавир.

Упоредо са средњом школом у Београду је похађала и Музичку школу „Др Војислав Вучковић” на одсеку за клавир. На Музичком колеџу Беркли студирала је певање. Певала је пратеће вокале за америчке извођече, као што су добитници награде Греми Пети ОстинСидах ГeретЏери Ален и Валери Симпсон. Након диломирања је једно време живела у Њујорку где је писала песме на енглеском језику у оквиру продукцијске куће "ARKTKT Publishing".

На музичкој сцени у Србији се пробила 2018. године са песмом Нема лимита, коју је урадила за Николију. Павловска је затим наставила да пише песме и за друге домаће извођаче.

Добитница је дијамантске плоче у Турској, платинасте у Индији и низа златних у Европи. Учествовала је на бројним фестивалима међу којима су "Music Week", "Арсенал фест", „Егзит“…

Како је најавила после синоћне победе, планира да у Малмеу направи спектакл.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво