Краљ Чарлс ће бити оперисан следеће недеље због увећане простате

Бакингемска палата је објавила да ће краљ Чарлс Трећи бити подвргнут корективној процедури због увећане простате.

Краљ ће следеће недеље отићи у болницу.

У саопштењу Бакингемска палата наводи: „Попут хиљаде мушкараца који обављају ову интервенцију сваке године, и Краљ мора да се подвргне хируршкој интервенцији због увећане простате.

„Стање Његовог Величанства је бенигно и он ће следеће недеље отићи у болницу на корективни поступак. Краљеви јавни ангажмани биће одложени за кратак период опоравка.“

Подразумева се да је краљ желео да подели детаље своје дијагнозе како би подстакао друге мушкарце који можда имају симптоме да се прегледају у складу са апелима лекара.

Отприлике сваки трећи мушкарац старији од 50 година имаће симптоме увећане простате, што је жлезда која се налази одмах испод бешике.

Вест је стигла истог дана када је објављено да се његова снаја, принцеза од Велса, опоравља у болници након успешне планиране операције абдомена и да ће остати у болници између 10 и 14 дана, отказујући све јавне ангажмане до Ускрса.

Сасвим је разумљиво што је Бакингемска палата објавила краљево стање јер је имао низ састанака и догађаја планираних у Дамфрис хаусу, имању у Шкотској, у четвртак и петак, а који су били одложени по савету његовог лекара.

Због гостију међу којима је требало да буду и стране званице и чланове кабинета, Бакингемска палата је сматрала да је неопходно да упозна јавност са ситуацијом.

Бенигно увећање простате није рак

Бенигно увећање простате није малигно обољење и обично није озбиљна претња по здравље, наводи се на веб-страници Националне здравствене службе.

Узрок бенигног увећања простате је непознат, али се верује да је повезан са хормонским променама како мушкарци старе. Симптоми укључују отежано мокрење, честу потребу за мокрењем и потешкоће при потпуном пражњењу бешике.

Равнотежа хормона у телу се мења како људи старе и то може изазвати раст простате. Прецизни детаљи процедуре којој краљ треба да се подвргне нису откривени.

Лекари који виде пацијенте са увећаном простатом обично доносе одлуке о лечењу на основу тога колико су њихови симптоми озбиљни. Са благим симптомима, лечење обично није потребно. Могу се препоручити промене у начину живота, као што је конзумирање мање алкохола, кофеина и газираних пића, ограничавање уноса вештачких заслађивача и редовно вежбање.

Са умереним до тешким симптомима, пацијенту се може понудити лек за смањење величине простате и опуштање бешике.

Иако обично није озбиљна претња по здравље, бенигно увећање простате може изазвати проблеме, а понекад може довести до компликација, као што су инфекција уринарног тракта, хронична или акутна ретенција урина.

Поступци у болници, као иу краљевом случају, обично се препоручују само за умерене до тешке симптоме који нису реаговали на лекове. Постоји неколико опција, укључујући операцију, третмане парне аблације и ласерске третмане.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара