Бил Гејтс у Давосу о ВИ: Са новом технологијом долази страх, а затим и нова прилика

Није тајна да је Бил Гејтс оптимистичан по питању развоја вештачке интелигенције. Предвиђа да ће технологија бити подложна изменама и прилагођавањима за све – у наредних пет година.

Успон вештачке интелигенције изазвао је страх да ће технологија елиминисати милионе радних места широм света. Међународни монетарни фонд је ове недеље известио да би пораст вештачке интелигенције могао да утиче на око 40 одсто радних места широм света. Гејтс се не слаже нужно са том идејом, али верује да историја показује да са сваком новом технологијом долази страх, а затим и нова прилика.

„Као што смо имали случај са пољопривредном продуктивношћу 1900. године, људи су били као 'Хеј, шта ће људи онда да раде?' У ствари, створено је много нових ствари, много нових категорија радних места и нама је много боље него када су сви радили на фарми. Ово ће бити исто тако”, предвиђа Гејтс.

У интервјуу, који је дао из Давоса за Си-Ен-Ен, Гејтс је предвидео да ће вештачка интелигенција свима олакшати животе, посебно указујући на помоћ лекарима у смислу њихове евиденције, што је како Гејтс каже „део посла који им се не свиђа, и што можемо то учинити веома ефикасним“.

Пошто нема потребе за „много новог хардвера“, Гејтс је рекао да ће приступ вештачкој интелигенцији бити преко „телефона или рачунара који сте већ повезали преко интернет везе коју већ имате“.

Такође је рекао да су побољшања са OpenAI ChatGPT-4 била „драматична“ јер он „у суштини може да чита и пише“, па је „скоро као да имате тутора који даје здравствене савете, помаже у писању, даје помоћ око позива и техничке подршке”.

„Фантастично" укључење

Гејтс је рекао да ће укључивање те технологије у сектор образовања или медицине бити „фантастично".

„Мајкрософт има више милијарди долара вредно партнерство са OpenAI. Гејтс је и даље један од највећих акционара те компаније.

„Циљ Гејтс фондације је да осигура да разлика између користи људима у сиромашним земљама и онима у богатим друштвима буде што мања и да се изједначи. На крају крајева, недостатак лекара и наставника је много акутнији у Африци него на Западу”, додао је.

ММФ је у свом овонедељном извештају имао много мање оптимистичан став. Група је рекла да ће АИ продубити неједнакост без интервенције политичара.

Гејтс вреди 140 милијарди долара, што га чини четвртом најбогатијом особом на свету, према Блумберговом индексу милијардера. Али он би вероватно и даље био најбогатија особа на свету да се није обавезао да ће донирати свој новац, док је и унтервјуу за Си-Ен-Ен рекао да не брине о губитку свог богатства.

Суоснивач „Мајкрософта”, који је недавно на кратко, по вредности, надмашио компанију „Епл", и његова бивша супруга, Мелинда Френч Гејтс, обећали су да ће донирати већину свог богатства фондацији коју су заједно основали пре 20 година, као и другим филантропским подухватима.

Године 2022. Гејтс је објавио намеру фондације да до 2026. даје девет милијарди долара годишње. Рекао је да је „узбуђен што ће имати толико утицаја“ на организације којима ће донирати средства.

Са стопом од девет милијарди долара годишње, Гејтс предвиђа да ће дати сав свој новац за око 20 година.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара