Читај ми!

„Несташна“ Летисија – скандал на шпанском двору, реклама за књигу, или нешто треће

Таблоиди су ових дана преплављени насловима о „неверству“ шпанске краљице, наводима њеног бившег зета о њиховој емотивној вези и новој књизи о Летисији из пера новинара који има 91 годину. Шта се се све може када се удруже таблоидно новинарство, „хиперресавска школа“ и жеља да се једна књига прода у што већем тиражу. 

„Шок афера тресе шпански двор: краљица Летиција годинама ВАРАЛА краља!", „Краљица Летиција годинама варала краља Фелипеа са зетом", „Велики скандал уздрмао Шпанију: Краљица Летиција варала краља са чланом породице", „Краљица Летиција варала краља са човеком са којим је најмање смела“ – све су ово наслови, не из шпанске, из српске штампе! 

Нема чак ни упитника на крају, да се неко огради да можда и није истина. Очекујете у најмању руку, експлицитни снимак директно из кревета.

(Узгред, информација за колеге да се краљичино име на српском транскрибује Летисија, а не Летиција, јер се на шпанском „з" не чита „ц", као на италијанском, него ближе нашем „с".)

Но, уместо конкретног доказа о неверству – један селфи краљице из купатила, од пре петнаестак година, обучене и огрнуте црним шалом, наводно послат њеном дугогодишњем пријатељу, куму и бившем зету Хаимеу дел Бургу, који је он сада објавио на друштвеној мрежи Икс (Твитер).

Том приликом је открио детаље о њиховој наводној емотивној вези, која је започела пре него што је тадашња телевизијска новинарка упознала садашњег мужа и, како тврди дел Бурго, наставила се и после њене удаје.

У међувремену је избрисао, не само спорни твит, него и комплетан налог.

Ово је приметио и објавио британски Daily Mail, а онда је кренула и таблоидна машинерија. Док је вест, уобичајено преписивана и увеличавана, стигла и до српских таблоида, попримила је неслућене размере.

Но, кренимо редом. Без икакве намере да шпанску краљицу прикажемо као некакву светицу или да кријемо њене евентуалне љубавне афере, желели смо да у поменутом скандалу утврдимо основне чињенице. А оне су следеће. 

Прошлог месеца из штампе је изашла књига Летисија и ја из пера очигледно изразито виталног шпанског новинара, деведесетједногодишњег Хаимеа Пењафијела, који жели да баци додатно светло на живот шпанске краљице. Главни саговорник и извор информација Пењафијелу је његов имењак дел Бурго, педесеттрогодишњи бизнисмен који сада са породицом живи у Лондону. Претходно је био дугогодишњи пријатељ, чак и кум Летисије, да би се 2012. и оженио њеном сестром, па две године касније и развео.

У књизи Пењафијел тврди да је њихова веза ипак била више него пријатељска и да је дел Бурго чак планирао и да запроси Летисију, пре него што је она започела романсу са престолонаследником, а да су остали у таквом односу и после њене удаје.

Но, да ли је све остало у домену маште остављеног и разочараног мушкарца, чија је симпатија пронашла згоднијег, лепшег и далеко моћнијег, остаје нам само да нагађамо, јер нам је од доказа за своје тврдње дел Бурго понудио само поменути селфи, који је објавио уз наводне изјаве краљичине љубави, а потом све избрисао и погасио.

Истини за вољу, да није било тог твитерског„признања“, па брисања, књигу нико не би ни приметио, јер је у продаји већ неко време. Тако да и ту можда треба потражити додатни мотив.

О прошлости краљице Летисије се и до сада знало штошта, а многи монархисти нису баш били одушевљени Фелипеовим избором. Ем без плаве крви, ем разведена, новинарка… католичка Шпанија тешко је прогутала и приче о абортусу.

Колико год сво то задирање у нечију приватност деловало дегутантно, за улазак у краљевску породицу Летисија Ортис је морала да прође кроз „топлог зеца“.

А уз бројне озбиљне финансијске и корупционашке скандале, чији су актери били други чланови краљевске породице, од бившег краља Хуана Карлоса, до његове ћерке и зета, прича о Летисијиној „романси“, или „трипу“ њеног тајно заљубљеног пријатеља, делује само као још једна кап у мору, која је од двора добила таман онолико колико и заслужује: без коментара. 

Од овдашњих је медија зато добила много више. 

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару