Читај ми!

Краљ Чарлс тајно профитирао од имовине мртвих људи који немају наследнике

Војводство Ланкастер, у власништву британског краља Чарлса, пребациће у етичке инвестиционе фондове више од 100 милиона фунти, укључујући средства која су прикупљена од преминулих особа у оквиру архаичног система "bona vacantia", који подразумева да се имовина без власника преноси на краља.

Ова најава Војводства Ланкастер уследила је након што је истрага Гардијана показала да имање у власништву британског краља користи средства особа које су преминуле на северозападу Енглеске, а нису оставиле тестамент нити имају најближе рођаке.

Војводство је признало да се неки приходи, прикупљени на овај начин, користе за финансирање обнове „јавних и историјских добара“, након што је Гардијан објавио да се поједина средства тајно користе за реновирање имања у власништву краља, која се изнајмљују ради профита.

Војводство Ланкастер бори се и са одвојеним питањима око управљања другим делом "bona vacantia" фондова, који се дају његовим добротворним организацијама, додаје Гардијан. Како наводи, две такве добротворне организације користиле су систем "bona vacantia" за формирање великих задужбинских фондова, у вредности од више од 40 милиона фунти.

На рачунима ових организација наводи се да „не постоје посебна ограничења за инвестициони портфолио у погледу етичких, друштвених или еколошких питања (ЕСГ)“, иако се онима који управљају инвестицијама саветује да таква питања узму у обзир.

Војводство Ланкастер, које је раније ове недеље контактирао Гардијан, првобитно је одбило да се изјасни о томе да ли су његове добротворне организације уложиле у било коју компанију која се бави нафтом, гасом, дуваном или рударством.

Међутим, касно у петак, портпарол имања је најавио промену политике.

„У складу са краљевом дугогодишњом подршком етичком улагању, Војводство Ланкастер је започело процес преноса свог инвестиционог портфеља у ЕСГ фондове. Очекује се да ће овај процес бити завршен до краја финансијске године“, рекао је портпарол.

Војводство прикупља средства "bona vacantia" од грађана древог палатин округа Ланкашир, што је територија која обухвата Ланкашир и делове Мерзисајда, Великог Манчестера, Чешира и Камбрије.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво