Читај ми!

Шпански краљ и краљица код „тетке Дејзи“ у Данској 

Шпански краљ Фелипе VI и краљица Летисија у тродневној су државној посети Данској. 

Колико су блиске везе две краљевске породице сведочи и то да су их већ на аеродрому дочекали готово сви: и данска краљица Маргрете II, њена сестра Бенедикте, и престолонаследник Фредерик са супругом Мери. 

Летисија је била пословично неразметљива, али елегантна у белом „оверсајз" капуту чија је цена мања од 200 евра, који је укомбиновала са бордо салонкама и ташном.

Посебно је срдачан био сусрет Фелипеа и Фредерика, двојице вршњака и старих пријатеља, који су заједно били и на Олимпијским играма у Сиднеју 2000. где је дански принц упознао своју будућу супругу.

Три дана на окупу ће бити блиска породица. Шпански краљ, наиме, данску краљицу ословљава са „тетка Дејзи“ (aunt Daisy). Иако му Маргрете није званично ни тетка, ни ујна, ни стрина (што је све обухваћено речју aunt) њена млађа сестра, грчка краљица Ана Марија јесте, јер је њен покојни супруг, краљ Константин, рођени брат Фелипеове мајке, краљице Софије. 

Монарси Шпаније и Данске и у директном су крвном сродству, јер су обоје потомци британске краљице Викторије, познате под надимком „бака Европе", те данског краља Кристијана X, чији је надимак био „таст или свекар Европе", због великог броја потомака које су обоје поженили и поудавали широм Старог континента.

Осим родбинских, две краљевске породице повезују и чврсте пријатељске везе, па су ову посету сви с нестрпљењем очекивали.

Кулминација државне посете увек је гала банкет на крају првог дана, када све даме из краљевских породица, осим блиставих балских хаљина, из својих трезора извуку „тешко оружје“ – драгуље и тијаре о којима се после прича месецима.

Све даме су биле штедљиве, па за ову прилику нису куповале ништа ново и задовољиле су се рециклираним тоалетама. Краљица Летисија је била у изузетно лепршавом издању, у тегет хаљини шпанског дизајнера Фелипеа Вареле, а на глави је имала једну од најраскошнијих шпанских тијара Флер-д-Ли.

Крунска принцеза Мери, чији стил често пореде са стилом принцезе од Велса, јер она и Кејт у гардероберу имају мноштво идентичних одевних комбинација, и овога пута је била децентна у светлуцавој сребрној хаљини домаћег креатора Ласеа Спангенберга и са едвардијанском дијадемом.

Ипак, чини се да је гламурозним издањем, а посебно накитом, и своју снаху и гошће засенила домаћица, краљица Маргрете, која се појавила у елегантној тамнозеленој хаљини, уз коју је носила импресивни смарагдни сет огрлице, тијаре и минђуша. 

Реч је о једном од најрепрезентативнијих примерака смарагдног накита у свету, а чува се у трезору замка Розенборг у Копенхагену, који смо имали прилику и да посетимо.

Ту су четири сета накита и драгог камења које је краљица Софија Магдалена тестаментом из 1746. заувек завештала круни, а које сме да носи само краљица Маргрете и не сме да их износи са данске територије. 

Зато их носи свега неколико пута годишње, за традиционални новогодишњи банкет, или када, као сада, угошћује неког од највиших званичника у државној посети. 

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару