Читај ми!

Дива се враћа кући - Марија Калас добија музеј у Атини

У грчкој престоници, отвара се музеј у част легендарног сопрана Марије Калас, уочи стоте годишњице њеног рођења.

Дизајниран да обележи стогодишњицу њеног рођења, музеј поседује преко 1.300 експоната, укључујући школски споменар Марије Калас, књиге и нотне записе, хаљине у којима је наступала и фотографије, рекли су организатори

„Велика дива, Марија Калас, враћа се кући. Веома смо поносни на овај музеј на посебан начин комбинује технологију и проживљено искуство“, рекао”, рекао је градоначелник Атине Костас Бакојанис.

Четвороспратна зграда, у близини трга Синтагма, из двадесетих година прошлог века је заправо споменик под заштитом, а у њој се раније налазио хотел.

Данас, постаје музеј, а требало је више од деценије да се заврши, што је коштало око 1,5 милиона евра.

Са прикупљањем предмета за колекцију почело се још пре 24 године, када је град набавио неке експонате на аукцији у Паризу.

„Ово је музеј за сва чула“, рекао је Константинос Дедес, један од супервизора пројекта.

Обилазак за посетиоце почиње на другом спрату, где се најпре ступа на сцену док Каласова – приказана као силуета на сцени на зиду, пева арију из Белинијеве опере Норма.

Био је то један од одлучујућих наступа у славној каријери оперске диве која је трајала више од три деценије.

Друга соба је посебна реконструкција балкона Марије Калас у Паризу, где је једно време живела. У питању је доживљај који укључује ноћни поглед на панораму града, заједно са завесама.

Посетиоцима је на располагању и снимак уметнице док држи курс у музичкој школи Џулијард у Њујорку почетком 1970-их.

„Не морате да претерујете”, чује се како она оштро каже студентима, позивајући их да у свом наступу искористе своје лице и очи.

Међу врхунским експонатима колекције су лични фото албум, њено огледало из гардеробе и диоптријске наочаре, које готово никада није носила у јавности.

Ту су и кутије шибица са монограмима авио-компанија и хотела где је боравила на њеној последњој светској турнеји 1973-74, као јеловник са судбоносне венецијанске журке 1957. на којој је Каласова упознала грчког тајкуна Аристотела Оназиса.

На крају се развела од свог супруга италијанског индустријалца Ђованија Менегинија због Оназиса, који ју је касније напустио да би се оженио бившом првом дамом САД Џеки Кенеди.

На десетине грчких институција и приватних колекционара, међу којима су покојни уметници Алекос Фасијанос, Димитрис Митарас и Панајотис Тецис, дали су допринос новом музеју, саопштили су челници Атине.

Неке од предмета су поклонили Миланска Скала, Метрополитен опера, Театро Ла Фениче у Венецији и Арена ди Верона, где је Каласова дебитовала у Италији 1947. године, наводи се у саопштењу.

„Имали смо за циљ да шармирамо оне који не знају ову врхунску уметницу и не слушају оперу... и да им помогнемо да схвате шта је то учинило да се толико истакне“, рекао је дизајнер изложбе Ерато Кутсудаки.

Улазнице коштају 10 евра.

Рођена у Њујорку од родитеља грчких емигранта 1923. године, Софија Сесилија Ана Марија Калогеропулос живела је у Атини од 1937. до 1945. након што су јој се родитељи развели.

Чим је моја мајка уочила моје вокалне квалитете, одлучила је да ме претвори у чудо од детета. Али чудесна деца никада немају право, истинско детињство”, писала је касније певачица.

Зграда у Атини у којој је кратко живела са мајком и сестром биће музичка академија.

Након што је похађала часове певања на Националном конзерваторијуму, дебитовала је у Атинској краљевској опери 1941. године.

Пензионисала се после наступа на последњој позорници у Сапору у Јапану 1974. Умрла је у Паризу од срчаног удара 1977. године, у 53. години.

Њен пепео је две године касније посут у Егејско море.

Биографски филм о Каласовој са Анђелином Џоли у главној улози, под називом Марија, требало би да има премијеру следеће године.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару