Читај ми!

Изабела Роселини гошћа Београдског фестивала игре

Први пут у Србији је чувена италијанска глумица Изабела Роселини, која је гошћа Београдског фестивала игре. У недељу у Југословенском драмском позоришту извешће монодраму „Дарвинов осмех“ којом истражује како људи и животиње показују емоције и које су им заједничке.

Навикли смо да Изабелу Роселини гледамо на великом платну, билбордима, у серијама које и даље активно снима. Међутим, последњих година је посвећена угроженим животињама. Отворила је фарму на Лонг Ајленду.

„Рођена сам с љубављу према животињама. Скоро целог живота сам радила углавном као модел и као глумица, али како старите, мање је таквих послова. Зато сам се вратила на универзитет да бих завршила мастер. Моја област је етологија која се бави понашањем и заштитом животиња. Изгубили смо културу ратарства и сточараства, посебно људи попут Американаца где постоји велики јаз између урбаног и сеоског живота. Зато сам морала све да научим. То је била фасцинантна авантура. Имам између 150 и 200 кокошака, стадо оваца за производњу вуне, патке, пчеле. Све моје животиње су угрожене расе“, каже Изабела Роселини.

Дарвинове теорије су Вас инспирисале да направите низ кратких филмова и монодрама у којима научна сазнања о животињама представљате на духовит начин. У Дарвиновом осмеху сте сами на сцени, али тумачите много ликова. Који су неки од њих?

„Наравно, играм Дарвина. Чарлс Дарвин је пре 150 година схватио механизме еволуције и схватио је да ми, животиње и биљке можемо да се прилагођавамо, мењамо и еволуирамо. То се може нацртати као дрво, еволуција се увек представља као стабло – имамо заједнички корен, а онда се мењамо. Играм и неке животиње. Дарвин је написао књигу која не спада међу његове најпопуларније, а зове се Изражавање емоција код људи и животиња. Он је приметио нешто занимљиво. Ако се смешим, то разумеју људи у целом свету, али ако направим овај гест, разумеће га само у Италији. Ја сам Италијанка и овај гест означава испитивање. Неки гестови се уче у оквиру култура, али неки гестови су у нама, инстинктивни су. Значи, говорим о Дарвину, али и о глуми“, додаје позната глумица.

Изабела Роселини први пут долази у Србију на позив Београдског фестивала игре који ове године обележава две деценије од оснивања.

„Једна права љубитељка и заштитарка животиња и угрожених животињских врста. Једна дивна глумица са једном топлом причом, која нам је свима у овом једном вртоглу невремена заиста потребна“, наглашава Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре.

Део прихода од улазница биће намењен прихватилишту за животиње, Удружењу Бета из Зајечара. У представи Дарвинов осмех Изабела Роселини спаја науку као магистар етологије, и уметност као глумица и редитељка. Ту љубав наследила је од славних родитеља Ингрид Бергман и Роберта Роселинија. Годинама је посвећена и чувању њихових легата.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара