Читај ми!

Три краља, три јубилеја

Ове године три краља у Европи прослављају велике јубилеје. Док краљеви Белгије и Холандије обележавају прву деценију на трону, шведски краљ слави златни јубилеј - пола века владавине. 

Ова година у Европи је година краљевских јубилеја. 

Белгијски краљ Филип прославља прву деценију на трону. Као прва у низу манифестација које се очекују, ових дана је са супругом, краљицом Матилдом и породицом приредио баштенску забаву у краљевској палати Лекен у Бриселу, којој је присуствовало око 600 званица из целе Белгије. Они су били у прилици да шетају вртовима и стакленим баштама краљевског комплекса и уживају у концертима класичне музике, али и циркуским представама.

Краљевски пар има четворо деце, две ћерке и два сина, а забави није присуствовала једино најстарија ћерка, престолонаследница Елизабета, због студентских обавеза на Оксфорду.

Примећено је и одсуство краљеве полусестре, принцезе Делфин, ванбрачне ћерке бившег монарха Алберта II, која је тек пре три године стекла титулу, после дуге правне борбе да докаже ко јој је отац.

Прошлог месеца десет година на власти прославио је и холандски краљ Вилем-Александер, чији је јубилеј обележен на његов рођендан, традиционални Дан краља, који се сваке године бучно и шарено прославља широм Холандије.

Краљ је са супругом, краљицом Максимом, и ћеркама прославио јубилеј са народом на улицама Ротердама, где је било посебно весело, а пригодне мајице, капе и одећа у националној наранџастој боји биле су у продаји данима унапред. 

Говорећи у медијима о највећим изазовима и грешкама током десетогодишње владавине, краљ је рекао да је то била одлука да оде на породични одмор у Грчку у септембру 2020, када је његова земља поново била у локдауну због ковида. Увидевши грешку, после пар дана су се вратили у Холандију и извињавали грађанима преко друштвених мрежа, али их је тај потез коштао пада популарности и поверења у монархију.

Вилем-Александер и Максима имају три ћерке, а престо ће наследити најстарија, 19-годишња принцеза Катарина Амалија. 

После смрти британске краљице Елизабете, место најдуже владајућег монарха у Европи заузела је данска краљица Маргрете II, која је прошле године прославила златни јубилеј.

У стопу је прати шведски краљ Карл XVI Густав који пола века на трону обележава ове године. 

За Шведску је ово од посебног значаја, јер је Карл Густав краљ са најдужим стажом у шведској историји и први који прославља златни јубилеј. 

Предвиђен је низ манифестација током лета, а централна свечаност одржаће се 15. септембра. Карл Густав и његова супруга, краљица Силвија, имају троје деце и осморо унучади, а краљевско жезло једнога дана преузеће престолонаследница принцеза Викторија. 

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару