Читај ми!

Романтично краљевско венчање луксембуршке принцезе ван домовине

Принцеза Александра од Луксембурга, ћерка великог војводе Анрија, удала се за свог изабраника Николу Багорија у малој цркви идиличног градића у Прованси. Црквено венчање обављено је недељу дана после грађанског, приређеног у градској већници у Луксембургу.

Мезимица луксембуршке краљевске породице, четврто дете и једина ћерка великог војводе Анрија и његове супруге кубанског порекла Марије Терезе, изговорила је судбоносно "да" на романтичној церемонији у идили провансалског пејзажа.

За црквено венчање принцеза и њен одабраник Николá Багори, који је одрастао у Бретањи, одабрали су цркву светог Трофима у "градићу-башти" Борм-ле-Мимоза, познатом по својим питорескним каменим кућама, калдрмисаним улицама и бујној медитеранској вегетацији и цвећу. Управо обиљу мимоза током зиме место дугује и своје име.

Тридесетједногодишња принцеза и њен две године старији супруг претходног викенда су обавили и грађанско венчање у градској већници Луксембурга у најужем кругу породице. 

Списак званица за црквено венчање био је нешто већи, али је и он укључивао само ближу родбину и пријатеље, па на њему нисмо уочили припаднике осталих европских краљевских породица.

Младу је до олтара допратио отац, а пар је из цркве изашао уз звуке гајди и аплауз окупљених грађана.

Принцеза је одабрала венчаницу у духу атмосфере која је владала: модел Ели Саб, једноставну, отворених рамена, без украса и са два набора од преплетене тканине спреда. На глави је имала дијамантску тијару своје баке.

Модел исте куће био је избор и њене мајке, дуги тамни комбинезон широких ногавица са раскошним зеленим "цветом" преко једног рамена.

Александра је шеста у реду за наследство трона Луксембурга, али тек од пре дванаест година када је њен отац променио до тада важеће правило мушке примогенитуре.

Принцеза је прави полиглота, јер осим луксембуршког и шпанског, као матерњих језика, говори енглески и француски, а солидно влада и немачким и италијанским.

Младожења, како су пренели медији, живи у Паризу и ради на социјалним и културним пројектима.

Како и доликује једном романтичном венчању, млади брачни пар је после церемоније одјездио у белом кабрио олдтајмеру. 

Било је то друго краљевско венчање у свету заказано за ову годину.

Прошлог месеца се у Аману удала јорданска принцеза Иман, ћерка краља Абдулаха и краљице Раније, а током лета предстоји и свадба њеног брата, престолонаследника Хусеина.

понедељак, 01. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару