Читај ми!

Пеле ушао у португалски речник – значи „јединствен“

Пеле, надимак преминуле фудбалске легенде, званично је постао синоним за „изузетан, неупоредив, јединствен“.

У Михаелисов речник португалског језика, један од најпопуларнијих речника у Бразилу, у онлајн издању додата је реч „пеле“ као нови придев.
Реч је уврштена у речник пошто је кампања Фондације „Пеле“ у част фудбалске звезде прикупила више од 125.000 потписа.

Према мишљењу бројних љубитеља спорта и његових колега, Пеле важи за једног од најбољих фудбалера свих времена. Власник је бројних рекорда, трофеја и признања. Три пута је са Бразилом освајао светско првенство. 

Током своје играчке каријере која је трајала две деценије, на 1.363 утакмице, постигао 1.279 голова са бразилским Сантосом, репрезентацијом Бразила и Њујорк космосом. Међународни олимпијски комитет га је 1999. године прогласио за спортисту века, да би га годину дана касније Међународна федерација за фудбалску историју и статистику прогласила за фудбалера века.

Откад је Пеле преминуо, његов бивши клуб, Сантос, спортски канал СпорТВ и Пеле фондација, вршили су притисак да се име фудбалске звезде уврсти у речник португалског језика.

Издавачи који стоје иза Михаелисових речника најавили су да ће та реч одмах бити укључена у дигитално издање њиховог речника на португалском језику и у штампану верзију када буде објављено следеће издање.

Упис у речнику гласи: „pe.lé, придев, неко ко је необичан, или ко се по свом квалитету, вредности или супериорности не може изједначити ни са чим или са било ким, баш као Пеле, надимак Едсона Арантеса до Насимента (1940–2022), који се сматра највећим спортистом свих времена; изузетан, неупоредив, јединствен“.

Фондација „Пеле“, добротворна организација створена да сачува играчево наслеђе, саопштила је да је ово прикладна почаст
краљу.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара