Подршка звезда, језичак на ваги?

Хилари Клинтон против Доналда Трампа за место у Белој кући. Дуго очекивани окршај и званично је почео. Подршку у тој борби дају и многе познате личности. Иако је од позива фановима до гласова на изборима дуг пут, нека истраживања су показала да то може да буде језичак на ваги.

Филмске звезде и познати музичари умешали су се у председничке изборе у Америци. Такође по традицији, много више их је стало уз демократе. За Хилари и борбена песма.

Бившу државну секретарку у председничку фотељу гурају глумац Бредли Купер, певачи Деми Ловато, Лени Кревиц, Алиша Киз. Активна подршка и на завршној конвенцији.

„Она ће бити прва међу многим женама и мушкарцима која ће функцију председника обављати храбро и грациозно“, сматра глумица Мерил Стрип.

Певачица Кејти Пери каже да није завршила средњу школу и да, нажалост, нема формално образовање.

„Али размишљам сопственом главом. И ви то урадите 8. новембра“, поручује ова певачка звезда.

Трамп је до номинације дошао без подршке партијског вођства, али и без велике подршке познатих. Међу малобројнима који су јавно стали уз милијардера - музичари Кид Рок и фронтмен групе „Кис“ Џин Симонс, спортисти, ријалити звезде.

Некадашњи НБА играч Денис Родман позива фанове да гласају за његовог дугогодишње пријатеља: „Не треба нам још један политичар, потребан нам је бизнисмен као што је господин Трамп“.

Иако се замерио многим Афроамериканцима, од појединих је добио снажну подршку.

Бивши боксер Мајк Тајсон каже да га не могу спречити да гласа за свог кандидата: „Трамп, Трамп, Трамп... Ако волим Доналда Трампа, и желим да гласам за њега, гласаћу. Што? Да нећете да ме пребијете?“.

Међутим, онлајн петицијом Уједињени против мржње више од 100 познатих позива на отпор Трампу. Више од подршке Хилари, републиканском кандидату би могла да наштети негативна кампања звезда. 

„Ја сам Мајкл Џордан и уз Хилари сам. То сам рекао јер знам да Доналд Трамп не би могао да увиди разлику“, рекао је саркастично бивши НБА играч Карим Абдул Џабар.

Глумица Ева Лонгорија каже да Трамп вређа у својим говорима: „Када нас Доналд Трамп назива криминалцима и силоватељима, вређа америчке породице. Мој отац није ни криминалац ни силоватељ, већ ветеран америчке војске“.

Велика разлика у гласовима познатих не мора да значи и велику разлику у новембру, кажу упућени. Вође Трампове кампање знају да они који ће гласати за њега не маре колико ће звезда стати уз њиховог кандидата.

Игор Авжнер, стручњак за комуникацију, истиче да ће људи који нису довољно едуковани, нису довољно искусни у политичком животу, лакше бити повучени утицајем тих познатих личности него они који већ неко искуство имају.

Није довољно да позната личност позове фанове да се приколне неком кандидату, кажу стручњаци. Потребно је још састојака.

„Логичан спој између тог политичара и између тог који га подржава да бих ја као бирач имао поверења у то да он то заиста ради из убеђења, а не ради новца јер ако га подржава глумац, па глумац може да одглуми шта год треба уколико је плаћен“, објашњава Авжнер.

Логичан спој - подршка Опре Винфри Бараку Обами на страначким изборима 2008. године. Ако је веровати истраживањима два америчка универзитета, тај позив донео је Обами милион гласова.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару