Да ли су Трамп и Клинтонова довољно здрави за Овалну собу?

Амерички народ се припрема да изабере једног од најстаријих председника своје државе и, мада године не одређују здравствено стање, многи се ипак питају да ли су кандидати Хилари Клинтон и Доналд Трамп физички спремни за ту функцију, оценила је агенција АП.

Године су увек важне када је у питању ризик од неких болести, рекао је С. Џеј Олшански, истраживач старења са Универзитета у Чикагу али је додао да то не треба да буде препрека за обављање председничке функције. Подсетио је да су многи млади људи у лошем здравственом стању.

Трамп са 70 година ће бити неколико месеци старији од Роналда Регана на дан избора предедника, док ће Хилари Клинтон тада тек напунити 69 година.

Хилари Клинтон је за разлику од Трампа објавила више приватних здравствених информација о себи. Обоје кандидата има личне лекаре који су прошле године објавили да су и Хилари Клинтон и Трамп у одличној форми. Клинтон је додала и две странице рутинских лабораторијских резултата, а Трамп је додао четири пасуса с неколико детаља о свом здрављу.

Многи стручњаци су оценили да ти лекарски извештаји нису довољни већ да је потребно да независна лекарска комисија утврди здраствено стање обоје кандидата. Подсетили су да су неки председници вешто сакрили неке чињенице о свом здравственом стању – Френклин Делано Рузвелт јак инфаркт током предизборне кампање, а Вудро Вилсон да је имао мождани удар. Други стручњаци сматрају да је важно какве су здравствено релевантне навике кандидата за председника јер оне могу да одговоре на нека питања.

„Није само у питању обољење које може да има председник већ колико то може да поднесе и како је припремио организам за гомилу стреса“, изјавио је професор Џејмс Девар са Медицинског факултета у Питсбургу.

Девар је рекао да је имао увид у лекарске извештаје обоје кандидата, изражавајући жељу да Трамп поднесе још неке детаље.

Тај стручњак је додао да не узима озбиљно извештај Трампових лекара у којем се наводи да би он био најздравији амерички председник до сада. Девар је то илустровао рекавши да не треба занемарити виткост и физичку активност садашњег председника Барака Обаме.

Према извештајима оба кандидата Трамп узима лек „статин“ за смањење холестерола иако се не зна какав му је холстереол. Трамп узима и минималну дозу аспирина као превенцију од рака на дебелом цреву и срчаног удара.

Код Хилари Клинтон нема проблема срца и холестерола. Њени лекари су навели да она повремено вежба јогу и брзо ходање као и да једе доста воћа и поврћа а да јој се понекад „омакне“ неки љути сос као прилог за сендвич с месом.

Трамп је смршао, воли да једе црвено месо и фотографисан је како једе хамбургер из „Мекдоналдса“.

Олшански на крају закључује да су оба кандидата на основу приложених информација довољно здрава за обављање председничке дужности.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару