Преминуо ирански редитељ Абас Кијаростами

Славни ирански синеаста, један од највећих светских редитеља, Абас Кијаростами, преминуо је у Паризу у 77. години, у једној приватној болници, где се лечио од рака. Добитник је бројних међународних филмских награда, међу којима и Златне палме 1997. године за филм „Укус трешње“.

У родном Ирану, као и широм света многи, међу којима и председници Ирана и Француске, одају данас пошту преминулом иранском синеасти Абасу Кијаростамију, који се назива једним од највећих светских редитеља.

Као за Роселинија или Годара постојаће „пре и после Абаса Кијаростамија“, наводе људи из света филма.

Кијаростами, добитник бројних међународних филмских награда међу којима и Златне палме 1997. године за филм Укус трешње умро је у приватној болници у Паризу у 77. години.

Иранске новинске агенције јавиле су да је редитељ прошле недеље отишао из Техерана на третман у Паризу.

Рођен у Техерану 1940. године у скромној породици, Абас Кијаростами постао је један од најпознатијих иранских редитеља шездесетих година 20. века.

Освојио је награде на највећим светским фестивалима што му је донело светску славу од Европе до САД и Јапана. Остао је да живи у Ирану после исламске револуције 1979. године и наставио да ради са филмским круговима у иностранству.

Ирански председник Хасан Рохани је у поздравио „другачији и дубок поглед на свет“ Кијаростамија и рекао да ће кроз његово дело „његов позив на мир и на пријатељство бити достигнуће које ће трајати у седмој уметности“.

Ирански министар културе и исламског учења Али Џанати га је назвао авангардистом са хуманистичким и моралним приступом.

Ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф оценио је да је његова земља изгубила „фигуру на врху међународног филма“, и најавио да ће вечерас у свим филмским салама бити прекинуте пројекције да би се гледаоци помолили у знак сећање на Абаса Кијаростамија.

„Филм се рађа са Дејвидом Грифитом и завршава са Абасом Кијаростамијем“

„Абас није само највећи ирански редитељ, Роселини Техерана, ... он је и инспирисани фотограф, он је сама уметност“, написао је на Твитеру бивши директор канског фестивала Жил Жакоб.

Захваљујући њему ирански филм има толики међународни легитимитет, оценио је Кијаростамијев сународник, редитељ Мохсен Махмалбаф и додао да је он освежио и хуманизовао свет филма.

На Твитеру бројни поштоваоци понављају фразу Жан-Лика Годара: „Филм се рађа са Дејвидом Грифитом и завршава са Абасом Кијаростамијем“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару