Легат Карла Малдена у Југословенској кинотеци

У Југословенској кинотеци отворен је легат Карла Малдена, највећег и најпознатијег холивудског Србина. Лични предмети и успомене из дуге и плодне каријере оскаровца доступни су свима који воле његове филмове.

Рођен као Младен Секуловић, Карл Малден никада није заборавио корене и увек је с поносом истицао српско порекло. Његова унука Емили Дорнер, поред осталог, предала је Кинотеци плакету са звездом са холивудске стазе славних, писмо које је глумац добио од колеге Марлона Бранда, шешир који је носио као полицијски детектив у популарној серији Улице Сан Франциска.

„Први пут сам у Србији и веома сам узбуђена. Мој деда је био породичан човек, веома поносан што је Србин. Од њега смо много научили о свом пореклу, сваког августа организовао је српски пикник у свом дворишту са храном и тамбурицом“, наводи Емили Дорнер.

Од одрастања у емигрантској породици, напорног рада у челичани, преко успешне каријере на Бродвеју, до статуса једног од симбола „златног доба“ Холивуда – на живот и каријеру Карла Малдена подсећа лична архива коју је породица дала Кинотеци, што је предложио наш најпознатији продуцент у Холивуду, Дан Тана.

„Били смо пријатељи више од 50 година и 50 година ја сам био Југословен, а Карл је био Србин. Нестала је Југославија, Србија се одвојила од Црне Горе... А он ми каже: 'Видиш да сам ја победио – остала је Србија, а где је твоја Југославија'“, присећа се продуцент Дан Тана.

„Породица је одлучила да половину предмета из личне архиве господина Малдена задржи на америчком тлу, то ће бити Музеј америчке академије за филмску уметност и науку, а да половину доноси нама, у Југословенској кинотеци“, истиче Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Легат Карла Малдена у Београду од следеће године биће богатији и за статуету Оскара, коју је славни глумац добио за улогу у култном филму Елије Казана Трамвај звани жеља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару